Kino eksperte: Signei Baumanei puse darba jau Amerikā izdarīta

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 9 gadiem.

Iepriekš jau vēstīts, ka ASV Kinoakadēmijas balvas "Oskars" nominācijai par labāko ārzemju filmu pēc Nacionālā kino centra (NKC) izveidotās ekspertu komisijas lēmuma izvirzīta Signes Baumanes pilnmetrāžas animācijas filma "Akmeņi manās kabatās". Kā Latvijas Radio raidījumam "Pēcpusdiena" uzsvēra kino žurnāliste un žurnāla „Kino Raksti” galvenā redaktore Kristīne Matīsa, režisorei Amerikā jau puse darba izdarīta - filma piedzīvojusi pirmizrādi un saņēmusi lieliskas atsauksmes kino presē.

Kristīne Matīsa skaidro, ka turpmākais pēc filmas izvirzīšanas uz „Oskaru” ir atkarīgs no filmas producenta enerģijas un arī veiksmes. Signes Baumanes filmas gadījumā vairs nav jāmēģina lauzties pa kādām durvīm iekšā, norāda Matīsa.

Signei jau puse darba izdarīta – Ņujorkā jau bija filmas izrādīšana, jau ir lieliskas recenzijas Amerikas kino presē,” uzsver kino eksperte.

Pēc Matīsas domām, otra pretendente – filma „Džimlai Rūdi Rallalā” vienu no saviem lielākajiem trumpjiem starptautiskā apritē zaudē.

"Amerikas Kinoakadēmijas biedri diemžēl nezina, kas ir Astrīda Kairiša, Ģirts Jakovļevs un visi pārējie,” saka Matīsa. „Tāpēc būtu žēl filmu palaist pasaulē, atņemot tai vienu no būtiskākajiem trumpjiem. Savukārt Signe Baumane un viņas filma otrpus okeānam tikai iegūst vēl papildus bonusus, jo viņai tur ir lielisks fons.”

Lai gan kino speciāliste atzīst, ka nevar iejusties ASV Kinoakadēmijas biedru ādā, tomēr pieļauj, ka „tik dziļi personisku un jaudīgu stāstu varbūt gan viņiem reti būs nācies redzēt, jo tiešām ir reti gadījumi, kad režisors tik ļoti sevi uzliek – savas personiskās sāpes, fobijas, bailes, bažas un spēli uz dzīvību un nāvi”.

Savukārt 2013.gadā uz „Oskaru” virzītās režisora Jāņa Norda filmas "Mammu, es tevi mīlu" producente Alise Ģelze  stāsta, ka pēc izvirzīšanas sākas gudrošana, kā ar pieejamo finansējumu padarīt filmu pamanāmāku ASV.

„Amerikas Savienotajās Valstīs ir īpašs filmu tirgus, kur uzmanība tiek pievērsta publicitātei ļoti lielā mērā,” norāda Ģelze, skaidrojot, ka viņa kā producente nepārtraukti cīnās ar Latvijas kino statusa pierādīšanu, proti, Latvijas kino atpazīstamība pasaulē ir ļoti zema.

Ja Latvijas virzītā filma tiktu starp „Oskaram” nominētajiem kinodarbiem, tas būtu gadsimta notikums, piekrīt Ģelze.

Es ļoti ceru, ka kaut kādā ziņā var iezīmēt jaunu Latvijas kino vilni ar jauniem režisoriem, ar jaunām tendencēm. Ja animācijas filma nokļūtu jau nākamajā atlasē, tad labums būtu visai kino industrijai,” uzskata producente.

Jau vēstīts, ka izvirzīšanai tika pieteiktas divas spēlfilmas, kas tapušas pēc 2013. gada oktobra un atbilst ASV Kinoakadēmijas nolikumam: Signes Baumanes pilnmetrāžas animācijas filma „Akmeņi manās kabatās” un Māra Putniņa un Jāņa Cimermaņa filma „Džimlai Rūdi Rallalā”.

Nacionālā kino centra ekspertu komisijā, kura lemj par Latvijas filmas izvirzīšanu, darbojas Nacionālā kino centra vadītāja Dita Rietuma, kultūras ministres ārštata padomniece Latvijas simtgades programmas sagatavošanas jautājumos Leonarda Ķestere, kino žurnāliste, žurnāla "Kino raksti" galvenā redaktore Kristīne Matīsa, režisors Jānis Putniņš, Latvijas Kinematogrāfistu savienības priekšsēdētāja Ieva Romanova, Latvijas Televīzijas Filmu sagādes un adaptācijas daļas vadītāja Anna Rozenvalde un 2013.gadā izvirzītās filmas „Mammu, es tevi mīlu” producente Alise Ģelze.

Kā iepriekš vēstīts, Signes Baumanes filmas „Akmeņi manās kabatās” pasaules pirmizrāde Karlovi Vari festivālā kļuva par unikālu gadījumu šī festivāla garajā vēsturē, jo pirmo reizi galvenajā konkursa skatē tika izrādīta pilnmetrāžas animācijas filma. Filmas pirmizrādi pārpildītajā zālē noskatījās vairāk nekā 1300 skatītāju, turpmākajos seansos festivālā to apmeklēja vairāk nekā 5000 skatītāju.

Septembrī filma izrādīta Ņujorkā un Losandželosā, gūstot pozitīvas kritiķu atsauksmes. Latvijas pirmizrāde jau notikusi 21.augustā.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti