Kino centrs sadalījis 1,7 miljonus eiro 22 filmu projektiem

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 7 gadiem.

Noslēdzies Nacionālā kino centra (NKC) izsludinātais 2017. gada filmu ražošanas konkurss, valsts atbalstu kopumā saņem 22 filmas – 10 jauni projekti ražošanas uzsākšanai un 12 iepriekš uzsākti projekti – ražošanas turpināšanai. Atbalstīto projektu skaitā ir piecas spēlfilmas, septiņas animācijas filmas un desmit dokumentālās filmas.

Filmu ražošanas projektu konkurss ir gada lielākais notikums Latvijas filmu nozares finansējuma apritē, galvenais starta punkts jaunu filmu uzņemšanas sākumam. Konkursā atbalsta pilnmetrāžas spēlfilmu un visu garumu animācijas un dokumentālo filmu ražošanu vai ražošanas pabeigšanu. Konkursam tika iesniegti pavisam 37 projekti – 13 spēlfilmas, 10 animācijas filmas un 14 dokumentālās filmas.

Filmu ražošanas projektu konkursa finansējums ir 1 744 214 eiro, no tā 620 484 eiro piešķirts jau uzsāktu projektu ražošanas turpināšanai un 1 123 730 eiro – jaunu projektu ražošanas uzsākšanai.

Dokumenti

NKC atbalstītie filmu projekti 2017.gadā

Lejuplādēt

274.96 KB

No piecām atbalstītajām pilnmetrāžas spēlfilmām vienas ražošana uzsākta jau 2016.gadā (Jevgeņija Paškēviča "Ko zina klusā Gerda"), četri projekti ir jauni – "Jelgava ’94" (režisors Jānis Ābele, producente Antra Cilinska), "Nekas mūs neapturēs" (režisors Andris Gauja, līdzproducente Ilze Krūmiņliepa), "Nesmēķējiet gultā" (režisors Andrejs Ēķis, producents Kristians Alhimionoks) un "Pilsēta pie upes" (režisors Viesturs Kairišs, producents Guntis Trekteris).

Spēlfilmu ekspertu komisijas pārstāvis, režisors un pedagogs Pēteris Krilovs uzsver, ka šogad eksperti ir īpaši ņēmuši vērā potenciālo kinoskatītāju vajadzību pēc tematiska, žanriska un citādi daudzveidīga spektra, arī režisoru pieredzes ziņā šogad izveidojusies plaša amplitūda no debitanta līdz daudzu pilnmetrāžas dokumentālo un spēlfilmu autoram.

Animācijā atbalstīta trīs projektu ražošanas turpināšana (starp tiem divas pilnmetrāžas animācijas filmas) un četri jauni projekti, no tiem finansiāli ietilpīgākais – režisores Signes Baumanes Mans laulību projekts, kuram savu atbalstu apliecinājusi arī plaša sabiedrība Latvijā un pasaulē, atbalstot topošo filmu kolektīvā finansējuma platformā Kickstarter.

Konkursā atbalstīta arī astoņu dokumentālo filmu ražošanas turpināšana (režisori Inese Kļava, Ieva Ozoliņa, Antra Cilinska, Laila Pakalniņa, Dāvis Sīmanis, Ivars Zviedris, Romualds Pipars) un divi jauni projekti (režisori Ivo Briedis un Kaspars Roga).

Animācijas filmu projektus vērtēja eksperti Anna Veilande-Kustikova, Bruno Aščuks un NKC pārstāve Kristīne Matīsa, spēlfilmu projektus – Pēteris Krilovs, Atis Amoliņš un NKC pārstāvis Uldis Dimiševskis, dokumentālo filmu projektus – Daira Āboliņa, Andris Gauja un NKC pārstāve Kristīne Matīsa. Jau trešo gadu projektu vērtēšanā piedalījās arī sabiedrības pārstāvji, kas izteica viedokli par projektu aktualitāti Latvijas filmu skatītājiem.

Šogad NKC konkursā konsultatīvie pārstāvji ir Latvijas Televīzijas kultūras raidījumu satura redaktore Gunta Sloga, sociālantropologs Kārlis Lakševics, kinoteātra "Splendid Palace" ciklu lektors Toms Grēviņš un SIA “Forum Cinemas” Filmu izplatīšanas nodaļas vadītāja Ilze Roķe (filmu izplatītāju pārstāve).

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti