Dokumentālās filmas

Latvijas kods. "Mūsējie". Dokumentālā filma.

Dokumentālās filmas

TV PIRMIZRĀDE! Dokumentālā filma. "Gadalaiki"

Latvijas Kods. Deniss. Dokumentāla filma

Jaunais režisors Armands Začs: Gribas pasmieties un reizē arī apskaut

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 7 gadiem.

Latvijas Televīzija (LTV) sadarbībā ar Valsts kultūrkapitāla fondu un Nacionālo kinocentru jau ceturto gadu rīko dokumentālo īsfilmu konkursu “Latvijas kods. Latvija šodien”. Filmu cikls, kas jau kļuvis jau par ikgadēju tradīciju, tiek veidots ar mērķi dokumentēt notikumus un tendences šodienas Latvijā un tās sabiedrībā. Šogad konkursā atbalstu izdevās iegūt piecām filmām, kas pirmizrādi LTV1 kanālā piedzīvos svētku laikā novembrī. LSM.lv piedāvā nelielu iepazīšanos ar vienu no “Latvijas koda” režisoriem – Armandu Začu – un viņa filmu “Deniss”. Armandam šī filma ir debija kino.

Armands Začs

Montāžas režisors:

  • Pavlensky. Life Naked (2016), Ego Media / Ethnofund (Russia) ,
  • Tas ko viņi neredz (2016), Ego Media,
  • Dārznieks (2016), Tasse Film,
  • Ģenerālplāns (2015), MistrusMedia,
  • Vairāk Nekā Dzīve (2015), MistrusMedia.

Montāžas asistents:

  • Melānijas Hronika (2016), MistrusMedia,
  • Es esmu šeit (2016), Tasse Film".
Filma “Deniss” ir stāsts par Latvijas komiķu apvienības “Comedy Latvia” dalībnieku Denisu, kurš ar stand-up komēdijas žanra palīdzību cenšas ne tikai gūt panākumus, bet savā īpatnā veidā arī iekļauties sabiedrībā.

Armands stāsta, ka Denisā ir tas, ar ko daudzi šodienas jaunieši var asociēties – bailes no sabiedrības vērtējuma un izgāšanās.

“Viņš, pirms vispār jebko uzsāk darīt, savā prātā jau izdomā, cik ļoti slikti to vērtēs pārējie. Tas ļoti traucē. Denisam ir acīmredzams komiķa talants. Tēls, ko viņš rada uz skatuves, ir diezgan unikāls. Man viņš patīk, daudziem viņš patīk, bet viņš nevar tikt uz priekšu, ja pats sevi visu laiku bremzē,” stāsta režisors, kurš tajā saskata daudzu mūsdienu jauniešu problēmu.

“Viņiem ir pieejams daudz vairāk, nekā tas bijis iepriekšējām paaudzēm. Pāris klikšķu attālumā ir izcila mūzika, labākais pasaules kino, arī svaigākais komēdijas mākslā. Ja tu gribi ar kaut ko nopietni nodarboties, tu vairs nesalīdzini sevi ar tuvākajiem kaimiņiem, bet gan ar visu pasauli. Ja tu jau tā šaubies par sevi, tas ir milzīgs spiediens, pirms tu vēl esi sācis ko darīt. Par spīti tam Deniss tomēr neapstājas un turpina cīņu -  ar sevi, ar savām bailēm, nedrošību,” skaidro režisors.

Armandam stand-up žanrs interesējis jau sen, un viņš kopš pirmsākumiem sekojis līdzi apvienības “Comedy Latvia” darbībai. Doma par komiķa tēlu kino bijusi jau sen.

“Tad man “acīs iekrita” Deniss. Par viņu gribējās  pasmieties un reizē arī apskaut. Man viņš likās interesants, neskatoties uz to, ka pats Deniss gan visu laiku mani mēģināja pārliecināt par pretējo, un es sāku ar viņu runāties,” ceļu līdz filmas idejai atklāj Armands.

Lai gan Deniss daudz ar cilvēkiem nerunā, pret filmēšanas grupu viņš bijis atvērts. “Kaut kā mēs pat iedraudzējāmies tā visa procesā. Ja sākumā biju vienkārši vērotājs, tad tagad turu īkšķus, lai Denisam viss izdodas,” stāsta režisors.

Pārējo komiķu vidū neviens par Denisu neko daudz nezinot, ir izveidojusies tikai leģenda par “Makdonaldā strādājošu krievu čali, kurš dzīvo Purčikā”. Filmas sižeta līnijas pamatā ir psiholoģisks aplis, kas Denisa dzīvē nerisinās pirmo reizi.

“Sākumā viņš ir rutīnas stāvoklī, strādā darbu, kas viņam ļoti nepatīk, un paralēli ņemas ar stand-up komēdiju. Jo vairāk viņu nomāc viņa darbs, jo aktīvāk viņš pievēršas stand-up žanram. Tad viņš pamet darbu, lai varētu nodoties pilnībā tam, kas viņu aizrauj, bet līdz ar to ieslēdzas arī bailes kaut ko darīt, kas provocē slinkumu. Jauniegūto laiku Deniss pavada, mājās skatoties Youtube video un domājot par to, ka viņš arī kaut ko līdzīgu tūdaļ uzrakstīs. Un tā viņš iet arvien dziļākā depresijā, līdz atkal vajag atrast darbu, kur nopelnīt naudu. Viss ir kārtībā tikai tad, kad viņš ir uz skatuves – pasaka joku, cilvēki smejas, un tādā veidā viņš iegūst sociālo pieņemšanu. Problēmas sākas, no skatuves nokāpjot,” atklāj Armands.

Tradicionālas intervijas filmā netiek izmantotas. “Filma sastāv no aizkadra sarunām un Denisa radītajiem jokiem, kas pinas kopā ar reālām dzīves situācijām,” stāsta režisors.

Sākotnējā ideja ir bijusi filmēt Denisa ceļu pie pašam savas stāvizrādes, vēlāk – uznāciena festivālā “Positivus” – , kas ir viens no lielākajiem apvienības “Comedy Latvia” gada notikumiem, tomēr nav īstenojies neviens no scenārijiem.

“Mēs gribējām redzēt, vai tas, ka Deniss būs kaut ko ievērojamu paveicis, viņu izmainīs. Vai viņš gūs lielāku pārliecību par saviem spēkiem, vai ne. Bet filmas gaitā visai drīz atklājās, ka Deniss neko neuztaisīs, jo viņš iet arvien dziļākā depresijā,” stāsta režisors.

Tā kā “Comedy Latvia” kolektīvā tika nolemts, ka puisis nav gatavs uzstāties festivālā “Positivus”, tā vietā bijis jāfilmē Deniss, kurš nelaimīgs sēž skatītājos. Uz jautājumu, vai Armands daudz provocējis un stimulējis Denisa rīcību, viņš atbild, ka pierunājis komiķi doties uz “Positivus”.

“Man likās, ka viņam tur ir jābūt. Pats viņš tur nebūtu braucis,” saka režisors. Par spīti visam Armands tic, ka puisis nākotnē kaut ko sasniegs: “Ja nebūtu termiņu, mēs filmētu ilgāk, gaidītu, līdz Deniss iziet cauri šim psiholoģiskajam aplim un atkal tiek līdz augšupejai. Tas process jau ir sācies. Ir tāda sajūta, ka reiz viņš kaut kur nonāks.”

Armands arī pats ir izmēģinājis kāpt uz skatuves kā komiķis - šāda iespēja ir katram “Comedy Latvia” rīkotajos “Open Mic” pasākumos. Paša acīs viņš ir pamatīgi izgāzies, taču gūtā pieredze ir unikāla. ''Pēkšņi tev izmisīgi nepieciešams, lai tevi atzīst tev pilnīgi nepazīstami cilvēki. Bija sajūta – ja viņi nesmiesies, tas ir ļaunākais, kas dzīvē var notikt,” atklāj Začs.

Filma “Deniss” ir Armanda Zača debija kino režijā - pirms tam veidotas tikai studentu filmas un vairākas TV reklāmas.

Lai skatītu šo resursu, mums ir nepieciešama jūsu piekrišana sīkdatnēm.

TEASER*Armanda Zača diplomdarbs from Armands Začs on Vimeo.

Krietni lielāka pieredze viņam ir montāžas režisora amatā, kurā strādājis gan pie spēlfilmām, gan dokumentālā kino.

Armands jau no paša sākuma bijis pārliecināts, ka veidos pats savu kino tad, kad jutīsies tam gatavs.

“Līdzīgi kā Deniss - arī es pats sevi bremzēju, asi kritizējot katru prātā ienākošu ideju. Man bija sajūta, ka šis ir ļoti vienkāršs stāsts, kas ir tuvs man pašam un arī manai paaudzei kā tādai,” uzsver režisors.

Jaunajam režisoram ir cerība, ka ar filmēšanas procesu kaut kādā mērā ir palīdzējis arī Denisam, radot sajūtu, ka kaut kas notiek, un tāpēc motivējot arī viņu kaut ko darīt tālāk savā dzīvē.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti