Filmas «Pāri ceļiem un upei» režisori un antropologi tiksies kopīgā diskusijā

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 9 gadiem.

Sagaidot  septiņu Eiropas dokumentālo filmu režisoru darba "Pāri ceļiem un upei" pirmizrādi, 3.septembrī plkst. 15 Eiropas mājā Rīgā ar filmas režisoriem un tās līdzautoriem sociālantropologiem notiks diskusija "Kaķis, Latvegasa un septiņi ārpusnieki". Diskusija tiešraidē būs skatāma portālā Lsm.lv.

Filmas autori, atklājot, vai pastāv kādas atšķirības režisoru un sociālantropologu pasaules redzējumā, diskutēs par kinematogrāfiskajiem un antropoloģiskajiem aspektiem filmas veidošanas procesā.

Diskusiju vadīs nodibinājuma "Rīga 2014" tematiskās līnijas "Ceļu karte" kuratore Gundega Laiviņa.  Diskusijā piedalīsies filmas režisori Sergejs Lozņica no Ukrainas, Jāks Kilmī no Igaunijas, Jons Bengs Karlsens no Dānijas, Ivars Seleckis un Dāvis Sīmanis no Latvijas, Audrius Stonis no Lietuvas, Betina Henkele no Austrijas, Rainers Komers no Vācijas, kā arī sociālantropologi Ieva Raubiško, Māris Prombergs, Māra Pinka, Garets Hamiltons un Agnese Cimdiņa.

Kā jau vēstījām, vairāk nekā divu gadu garumā tapusī filma ir unikāla ar to, ka tā veidota kā Eiropā un pasaulē zināmu dokumentālistu un sociālantropologu sadarbības projekts, kurā septiņu dažādu filmu autori stāstus savām filmām meklēja Rīgas nomalēs un centrā, atrodot gan varoņus, gan filmēšanas vietas.

Sociālantropoloģe, Latvijas Antropologu asociācijas valdes locekle Ieva Raubiško norāda: "Antropologiem šī bija ļoti vērtīga, bagātinoša pieredze. Strādājot kopā ar režisoriem, veidojās dialogs starp kino un sociālantropoloģiju, atklājot gan kopīgo, gan atšķirīgo tajā, kā redzam un attēlojam pasauli."

Filmas projekta ideja sakņojas netiešā saistībā ar Rīgas poētiskā dokumentālā kino skolu, kas savas kino valodas dēļ kļuva zināma pasaulē. Katrs no autoriem tika iepazīstināts ar 20.gadsimta 60.gados Rīgā tapušajām filmām, kopā ar sociālantropologiem strādāja pie scenārija un katrs režisors veidoja savu filmu viņam raksturīgajā  kino valodā. Daži filmas autori apmeklēja Rīgu pirmo reizi, citiem tā bija atgriešanās pēc daudziem gadiem.

Filmas producente Antra Gaile secina: "Kad Eiropā saka "Rīga", viena no lietām, ko pazīst, ir Rīgas poētiskā dokumentālā kino skola. 1988.gadā latviešu kino režisors Ivars Seleckis kādā Rīgas nomales ieliņā uzņēma filmu "Šķērsiela", kas vēlāk tika atzīta par tā gada labāko Eiropas dokumentālo filmu. Viena iela Ivara Selecka stāstā atspoguļoja ne tikai pilsētu, bet veselu gadsimtu, kas bija atstājis nospiedumus cilvēku dzīvesstāstos, attiecībās un rīcībā. Pēc vairāk nekā 25 gadiem ar filmu "Pāri ceļiem un upei" Ivars Seleckis un seši Eiropā atzīti režisori paceļ Rīgas kā pilsētas vērojumu negaidītā griezumā."

Diskusija pirms pirmizrādes notiks angļu valodā un tā tiks translēta sabiedrisko mediju portālā Lsm.lv.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti