Rīta Panorāma

Intervija ar valsts kontrolieri Elitu Krūmiņu

Rīta Panorāma

Kur ziņot par bīstamām bedrēm?

Dokumentālā filma " Ģenerālplāns"

Filmas «Ģenerālplāns» režisors: Traģiski, ka atrodas vesels bars veco laiku ideju sekotāju

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 8 gadiem.

Traģiski, ka 20 gadus pēc Latvijas neatkarības atjaunošanas atrodas vesels bars civēku, kuri seko veco laiku idejām, intervijā Latvijas Televīzijai atzīst režisors Juris Pakalniņš. Viņa veidotā dokumentālā filma "Ģenerālplāns" 3. martā piedzīvos pirmizrādi.

"Nav nejaušība, ka šādas filmas rodas, arī mūsu filma, jo tā vēlreiz un vēlreiz pastāsta par tiem procesiem, kas notiek Latvijā un kā šos procesus ietekmē mūsu kaimiņvalsts Krievija," saka režisors Juris Pakalniņš, stāstot, ka filmas scenārija autore Sanita Jemberga meklējusi analoģijas arī kaimiņvalstīs.

"Tiekoties ar igauņu Drošības policijas pārstāvjiem neformālā gaisotnē, bija interesanti, ka šķiroties viņi iedeva divas krievu valodā Krievijā izdotas grāmatas, kur falsificēta Latvijas vēsture un ņirgāšanās, ar piebildi, ka "abas šīs grāmatas mēs nopirkām Rīgas lidostā, mēs jums dāvinām"," turpina režisors. "Tāds smuks spļāviens mūsu burciņā."

Jau vēstīts, ka filma “Ģenerālplāns” pēta metodes, kā Krievija ietekmē Baltijas valstu iekšpolitiku, šķeļot vietējo sabiedrību, sējot ilgas pēc Padomju Savienības un noniecinot Baltijas valstu atgūto neatkarību. Filmā kā eksperti piedalās  – Anne Aplbauma, Ļevs Gudkovs, Anderss Fogs Rasmusens, Džulians Lindlijs-Frenčs, Artemijs Troickis, Edvards Lukass un citi.

"Traģiski! 20 gadus pēc brīvvalsts [atjaunošanas] mēs varētu mierīgi elpot, dzīvot, smaidīt, braukt ar laivām un mīlēt savus tuvākos, tad atrodas atkal kāda vājprāta ideja, no veciem laikiem izrakta, un ir vesels bars, kas šo ideju apkampj, bučodami stiepj pa priekšu lozungos un karogos," norāda Pakalniņš.

Filmas pirmizrāde un diskusija ar filmas veidotājiem, politiķiem, ārpolitikas un drošības ekspertiem notiks 3. martā Latvijas Nacionālās bibliotēkas Ziedoņa zālē. Filmu varēs noskatīties kinoteātrī "K.Suns" 4. martā plkst. 17.30, 5. un 6. martā plkst. 14.30, kā arī 9. un 10. martā plkst. 17.30.

Filma tapusi sadarbībā ar  Baltijas pētnieciskās žurnālistiskas centru “Re:Baltica”, filmu studiju “Red Dot Media”, Baltijas valstu sabiedriskajām raidorganizācijām (LTV, ERR, LRT), Latvijas un Lietuvas nacionālajiem kino centriem, Eiropas Savienības  programmu “Radošā  Eiropa”, Latvijas Valsts kultūrkapitāla fondu un Adenauera fondu.

Filmas režisors ir Juris Pakalniņš, scenārija autore Sanita Jemberga, pētnieces Inga Spriņģe un Arta Ģiga, producenti Gints Grūbe un Elīna Gediņa-Ducena.

 

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti