Kultūras ziņas

Latvijas leļļu animācijas karaļa darbi vienuviet

Kultūras ziņas

Oksanena: "Literatūra nav tikai par jaukiem cilvēkiem"

Nofilmētas kauju proves filmai "Dvēseļu putenis"

Filmai «Dvēseļu putenis» nofilmētas kauju proves

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 8 gadiem.

Topošās un finansēšanas skandālu pavadītās filmas “Dvēseļu putenis” komanda režisora Dzintara Dreiberga vadībā beidzot ķērusies pie kamerām un veikusi pirmos izmēģinājuma filmējumus kaujas epizodēm. Divu dienu laikā režisors, sadarbojoties ar jaunsargu instruktoru Ziedoni Ločmeli, Ādažu poligonā izmēģinājuši un reklāmas vajadzībām nofilmējuši ainas, kurās piedalās ne tikai ar kino saistīti cilvēki, bet arī īsti jaunsargi.

Režisors Dzintars Dreibergs ir uzsācis kauju ainu filmēšanu proves Ādažu poligonā. Tur tiek filmētas pašas spraigākās masveida kauju epizodes. Nofilmētais materiāls režisoram palīdzēs piesaistīt starptautisku partneru un līdzproducentu investīcijas.

Jau vēstīts, ka līdzšinējais filmas "Dvēseļu putenis" finansējums divsimts tūkstošu eiro apmērā tika piešķirts diskutablā veidā – ārpus konkursa tieši no Saeimas deputātiem.

„Tas bija pirmais precedents, kad likumīgā ceļā, bet savādāk, kāds tika pie naudām filmai, jo tas bija mirklis, kad tie cilvēki, kuri iniciēja, saprata, ka ir pagājuši 20 gadi neatkarībā un nav ekranizēts neviens mums būtisks literatūras darbs. Es no savas puses neesmu pārliecināts, ka tas ir pareizs veids, kā vajadzētu piešķirt finansējumu. Es ļoti ceru, ka šis būs [pamudinājums], lai mēs atrastu veidu Latvijā, kā šādus darbu paralēli finansēt,” saka režisors Dzintars Dreibergs

Paralēli divas dienas ilgajai masu skatu filmēšanai notiek intensīvs darbs pie filmas scenārija pabeigšanas. Tā pamatā ir 100 gadu senie Aleksandra Grīna romānā "Dvēseļu putenis" aprakstītie Pirmā pasaules kara un Brīvības cīņu notikumi. Tolaik par Latvijas nākotni gāja cīnīties visdažādākie ļaudis, no kuriem jaunākajam bija tikai 11 gadu.  

 „Lai gan par to projektu ir tik ilgi runāts, tā neskaidrība, viņš notiks vai nenotiks, bija līdz pat gada sākumam. Un par to ir prieks, neskatoties uz tik daudzām neskaidrībām, ka mēs esam to iesākuši. Ir ļoti laba sajūta, lai kādas būtu tās peripetijas apkārt, skaidrs, ka grāmatai jābūt ekranizētai,” skaidro Dreibergs.

Režisors informē, ka daļa no projektam šobrīd piešķirtajiem divsimt tūkstošiem eiro izmantoti gan filmēšanas izmēģinājuma ainu sagatavošanai, gan scenārija gala versijas pieslīpēšanai.

„Šīs proves, protams, radīja tikai papildus pārliecību, ka tas ir paceļams un izdarāms,” uzsver režisors.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti