Filma «Modris» būs pieejama internetā

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 9 gadiem.

Jura Kursieša debijas filma "Modris" jau izrādīta aptuveni 20 filmu festivālos pasaulē, martā to demonstrēs Meksikā, Čehijā, Itālijā un Lietuvā. Latvijā filmu noskatījušies vairāk nekā 20 000 skatītāju. Lai filmu skatītājiem padarītu pieejamāku, no 6.marta tā būs pieejama internetā - tīmekļa vietnē "Vimeo.com". Tas nozīmē, ka ikviens par simbolisku samaksu - aptuveni diviem eiro - filmu varēs noskatīties savā datorā, planšetē vai viedtālrunī. Latvijā šādu praksi spēlfilmu izplatīšanā izmanto ļoti reti, arī filmas "Modris" autori to dēvē par eksperimentu.

Izmantot mūsdienu tehnoloģijas, lai aptvertu pēc iespējas plašāku skatītāju loku - ar šādu mērķi filma "Modris" no piektdienas, 6.marta, par simbolisku samaksu būs skatāma internetā.

Tā jau izrādīta aptuveni 70 vietās līdzās Rīgai, to noskatījušies 20 000 skatītāju, bet jaunais piedāvājums to padarīs pieejamāku tiem, kas vēl nav redzējuši un kuriem jau kļuvis par ieradumu filmas skatīties datorā. Pie tam tas ir ērtāks un lētāks veids, nekā filmas izplatīšana DVD formātā.

"Mēs laiku pa laikam dzirdam, ka klajā nāk DVD, bet, cik tad pērk tos DVD? "Limuzīns Jāņu nakts krāsā" ir pārdots nedaudz vairāk par tūkstoti disku, kas manā skatījumā ir ļoti maz. Cilvēkam tad ir jāiet uz veikalu, jātērē nepilni desmit eiro, kas mūsdienām ir sarežģīti un dārgi. Šai saistībā mūsu galvenais uzstādījums bija - darīt filmu pieejamu. Divi eiro - tie nosedz pamata administrēšanas izmaksas. Šis ir mēģinājums atrast jaunu ceļu, kā nonākt pie skatītāja ar mazākiem izdevumiem," skaidro filmas režisors Juris Kursietis.

"Modris" ir viena no pirmajām Latvijas spēlfilmām, ko par samaksu varēs skatīties internetā. Juris Kursietis to dēvē par eksperimentu, kura rezultātu ļoti grūti prognozēt. Īpaši tādēļ, ka cilvēki ārzemju filmas internetā raduši skatīties nelegāli bez maksas.

"Es atzīšos, es arī pats tā esmu darījis, jo Latvijā filmas ļoti ierobežoti tiek izplatītas. Ja ir kāda ārzemju filma, kas mani ļoti interesē, bet to nekādā veidā nav iespējams redzēt, es pats arī eju šo nelegālo ceļu. Bet es esmu vienmēr domājis pie sevis - ja es varētu samaksāt pāris eiro, es to darītu, ja man tāda iespēja būtu. Tieši šī posma arī trūkst - to darīt legāli," norāda Juris Kursietis.

Pozitīvi šo iniciatīvu vērtā filmu izplatīšanas projekta "Kino visiem un visur Latvijā" vadītāja Ieva Pitruka. Pēc viņas vārdiem - atzīstami ir visi veidi, kas palīdz Latvijā uzņemtu filmu aizvadīt līdz skatītājam, jo daudzus gadus Latvijas kino lielā problēma ir bijusi tā, ka filmas ir tikušas uzņemtas, bet liela daļa skatītāju tās tā arī neredz, vismaz ārpus Rīgas. "Īpaši jau tas, protams, būs noderīgs jaunajai paaudzei, kurai patīk filmas skatīties datorā un darīt to varbūt vienatnē. Tā ka tas ir visnotaļ atbalstāmi," saka Ieva Pitruka.

Pašas Ievas Pitrukas vadītais filmu izplatīšanas projekts "Kino visiem un visur Latvijā" radās 2010.gadā, reaģējot uz situāciju, ka 20 gadu garumā ārpus Rīgas Latvijas filmas tikpat kā netika izrādītas. Tad arī sākās sadarbība ar reģionu kultūras namiem, kas izvērtusies samērā veiksmīga, kaut arī par kādiem milzu cipariem runāt nevar. Piemēram, pērn apmeklējums reģionos bija 10 000 skatītāju, kopumā tika izrādītas 42 filmas.

"Mums ir ļoti dzīva sadarbība ar brīnišķīgiem kultūras namu vadītājiem. Viņi strādā uz to, lai pārliecinātu skatītājus atnākt un noskatīties. Ziniet, tie, kuri atnāk, ir bieži vien pārsteigti un ļoti apmierināti, jo viņi konstatē, ka šīs filmas ir interesantas, ka tās ir labā kvalitātē, un, šķiet, ka viņi atkal nāks skatīties šīs filmas. Tas mums ir ļoti svarīgi, jo jebkurš labvēlīgs skatītājs, apmierināts ar to, ko viņš Latvijas kino veikumā ir redzējis, būs potenciālais atbalstītājs tanī brīdī, kad kāds politiķis teiks, ka kino naudu nevajag," norāda Ieva Pitruka.

Arī šogad projekts "Kino visiem un visur Latvijā" turpināsies, jo Valsts kultūrkapitāla fonds tam piešķīris finansējumu programmā "Profesionālās mākslas izplatīšana reģionos".

Savukārt no piektdienas, 6.marta, filmas "Modris" autori piedāvās jaunu veidu filmas izplatīšanā, dodot iespēju filmu skatīties internetā - tīmekļa vietnē "Vimeo.com".

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti