«Domasspēka» ceturtajā epizodē Raini interpretē čehu TV personība, aktieris un dziedātājs

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 9 gadiem.

Publicēta Raiņa un Aspazijas 150 gadu jubilejai veltītās īsfilmu sērijas "Domasspēks" (#domasspēks) ceturtā epizode, kurā Raiņa dzejoli interpretē TV personība, aktieris un dziedātājs Mareks Ebens no Čehijas.

Projekta ceturtajā epizodē skatītāji tiek iepazīstināti ar televīzijas personību, aktieri un dziedātāju Mareku Ebenu, kurš atzīts par vienu no labākajiem raidījumu vadītājiem Čehijā.

Viņš ir vadījis tādus šovus kā „Dejo ar zvaigzni” (čehu versija) un sarunu šovu „Baseinā”, kurā aicina piedalīties dažādu valstu slavenības. Jau desmit gadus Mareks Ebens ir arī oficiālais Karlovi Varu Starptautiskā filmu festivāla runasvīrs, veidojot gan festivāla dienasgrāmatas, gan ievadot filmu seansus. Kopā ar brāļiem viņš dzied folkgrupā „Brāļi Ebeni”, kuras albumi ieguvuši zelta un platīna statusu Čehijā. Sarakstījis mūziku filmām „Bizons”, „Riekstkodis veiksmei”, „Hei, viņš lido!” , kā arī vairāk nekā 20 izrādēm.

Šajā īsfilmā Mareks Ebens un Rainis interpretē Raiņa dzejoli “Pats” no dzejoļu krājuma “Tālas noskaņas zilā vakarā”.

"Strādājot pie šī projekta, mūsu uzdevums ir atrast tos kodus Raiņa un Aspazijas darbos, kas uzrunātu ne tikai cilvēkus Latvijā, bet visā Eiropā. Turklāt esam sapratuši, ka mūsdienu steidzīgajā ikdienā nepietiek tikai ar viņu darbu fragmentu lasījumu, uzmanība ir jāpiesaista arī ar citiem līdzekļiem. Mēs mēģinām būt ambiciozi un atjautīgi," stāsta producente Antra Cilinska. "Tādēļ, kad šoreiz uzzinājām, ka mūsu personība Mareks Ebens ir Karlovi Varu festivāla runasvīrs, mēs sapratām, ka Rainis varētu būt tas talismans, kurš atvērs maisam galu vaļā un turpmāk Latvijas filmas mēs prestižā festivāla konkursa programmā uz lielā ekrāna redzēsim nevis reizi 40 gados, bet katru gadu. Projekta komandas vārdā vēlos teikt arī lielu paldies Latvijas vēstniecībai Čehijā, kas ļoti palīdzēja šīs epizodes tapšanā."

Jau vēstīts, ka "Domasspēks" ir projekts, kurā 29 īsfilmās sabiedrībā pazīstami cilvēki no visām Eiropas Savienības dalībvalstīm savā dzimtajā valodā lasa un savas kultūras tēlos ietērpj citātus no Raiņa un Aspazijas daiļrades. Projekts iekļauts Latvijas prezidentūras ES Padomē oficiālajā publiskās diplomātijas un kultūras programmā.

Projekta "Domasspēks" ietvaros katru nedēļu jauns video tiek publicēts gan Latvijas prezidentūras oficiālajā tīmekļa vietnē EU2015.LV, gan sociālajos tīklos. Nākamajā nedēļā "Domasspēks" skatītājus aizvedīs uz Slovēniju, kur populārais hiphopa mūziķis Zlatko atklās Aspazijas dzejoli.

Īsfilmas tiek veidotas Jura Podnieka studijā, režisors Olafs Okonovs, operators Aleksandrs Grebņevs. Raiņa un Aspazijas lomās Latvijā iejūtas populārais mūziķis Goran Gora un Latvijas Televīzijas kultūras ziņu vadītāja Eva Ikstena-Strapcāne.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti