Ciklā «Diagnoze - kino» kinožurnālu programma «Uzpildīšanās pietura»

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 9 gadiem.

Ceturtdien, 2. oktobrī plkst. 18.30 Latvijas Kultūras akadēmijas (LKA) Rīgas Kino muzejā notiks cikla „Diagnoze – kino“ seanss, kurā tiks rādīta Rīgas Kinostudijā uzņemtu kinožurnālu sižetu programma ar nosaukumu „Uzpildīšanās pietura“.  

Uz ceļojumu laikā aicina Rīgas Kino muzejs, kas izrādīs padomju laikā uzņemto kinožurnālu sižetu izlasi „Uzpildīšanās pietura". Izlase veltīta patēriņa kultūrai padomju Latvijā, un tajā uzzināsim, kādas preces tolaik tika ražotas, kādi izskatījās Latvijas veikali, kafejnīcas un kinoteātri, kādas parādības tajā laikā visvairāk tika cildinātas un kādas asi kritizētas. 

Kinožurnālu sižetu izlase būs ceļojums cauri divām padomju laika desmitgadēm - no 60. līdz 80. gadiem. Varēsim izsekot, kā šajā laikā attīstījās ražošana, kādi uzlabojumi un jauninājumi tika ieviesti fermās, uzņēmumos, skolās un vēl citviet, kā arī to, kā tika apkarotas negatīvās parādības - žūpība, spekulācija un necienīga izturēšanās pret padomju īpašumu. 

Lielākoties izlasē izmantoti kinožurnāli „Padomju Latvija", kuru neatņemama sastāvdaļa ir leģendārā diktora Borisa Podnieka balss, kas pati par sevi jau it kā atspoguļo laiku.

Kinožurnāli ar laika distanci ir ļoti interesanti vairāku iemeslu dēļ - gan kā sava laika spilgta liecība, gan ar savu formu, veidu un vizuālo estētiku, akcentē Kino muzeja vadītāja Zane Balčus.

Mēs varam redzēt, ka atsevišķi sižeti ir izteikti reklāmiski, citi turpretī - sociālā reālisma otra galējība, kam ar mākslu ir maz sakara, bet kas tai pat laikā labi pilda kinožurnālu galveno funkciju - informēt sabiedrību un dokumentēt notiekošo," skaidro Zane Balčus. 

Kinožurnālu izlase ļaus paviesoties rūpnīcā „Sarkanā zvaigzne", Rīgas gaļas kombinātā, fabrikā „Aurora", būs interesanti salīdzināt, kā toreiz izskatījās Rīgas Centrāltirgus, universālveikals "Centrs" un veikals „Tallina" Juglā, kas atklāšanā tika daudzināts par jaunāko un modernāko pašapkalpošanās preču veikalu:

„Programmā varēs redzēt arī sižetu, kā 60.gadu sākumā Latvijā notika naudas reforma, kā cilvēki pret lieliem naudas žūkšņiem saņēma pretī gludus, tikko jaunus nodrukātus rubļus ar Ļeņina portretu," turpina Zane Balčus. "Tāpat interesanti, protams, ir pavērot, kā cilvēki iet uz kinoteātri „Sarkandaugava", kā tur foajē izskatījās un kādi bija apmeklētāji. Tā kā ir ļoti daudz nianšu par sociālekonomisko dzīvi tajā laikā un arī salīdzinošais aspekts, teiksim, konkrētas vietas, ko mēs pazīstam šodien, kā tās izskatījās pirms vairākām dekādēm." 

Līdzās sasniegumu slavinājumiem kinožurnāli neiztiek arī bez negatīvo parādību kritikas. Pie tam sižetos atmaskotie grēkāži vienmēr tiek saukti vārdos. Kinožurnālos atmaskoti arī spekulanti un kāda mēbeļu pārdevēja - kukuļņēmēja Gagarina ielā,  kā arī kāds cilvēks, kurš bagātībā iedzīvojies nestrādāms valsts darbā, bet tirgodams svētbilžu reprodukcijas masu tirāžā.

Kinožurnālu kolāža ļaus ieskatīties arī padomju modes pasaulē, redzēsim, kā Rīgas Modeļu nama darbinieces dodas uz laukiem, lai iepazīstinātu ar speciālo kolekciju, kas domāta tieši darba sievietēm laukos.

Padomju laiku kinožurnālu sižetu programma „Uzpildīšanās pietura" būs skatāma šodien Rīgas Kino muzejā. Ieeja tajā ir brīva.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti