Rīta Panorāma

Saruna ar Ilzi Pētersoni-Godmani

Rīta Panorāma

Saruna ar Kārli Roķi

Spēlfilmas "Bille" epizodi uzņem Pastariņa muzejā

«Billei» uzfilmētas divas trešdaļas epizožu

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 7 gadiem.

Režisore Ināra Kolmane no savas jaunās pilnmetrāžas spēlfilmas „Bille” epizodēm šovasar uzfilmējusi jau vairāk nekā divas trešdaļas.

Pastariņa muzeja autentisko vidi režisore Ināra Kolmane izvēlējusies vienai no filmas epizodēm. Te ir sajūta, ka laiks apstājies pagājušā gadsimta 30.gados - Billes bērnībā. Kā stāsta režisore, epizode filmā neaizņems lielu vietu, taču ir ļoti nozīmīga.

"Mēs cenšamies izbēgt no poetizēšanas. Tas, ko mums daba un dzīve piedāvā, ir viena lieta, bet man ir ļoti svarīgi vēl arī pašas Vizmas Belševicas ceļavārdi, jo par tādām sasaldinātām lietām viņa pasmietos, un mēs ļoti cenšamies no tā izbēgt. Tāpēc mēs akcentējam, ka tā nav bērnu filma. Tā ir filma par bērnību," skaidro Kolmane.

Jau vēstīts, ka galveno mazās Billes lomu atveido Rūta Kronberga, Billes mātes lomā iejūtas Elīna Vāne, tēva - Artūrs Skrastiņš. Pārējās otrā plāna un epizodiskās lomas tēlos Gundars Āboliņš, Lolita Cauka, Pēteris Liepiņš, Guna Zariņa, Vilis Daudziņš, Lilita Ozoliņa, Intars Rešetins, Maija Doveika un citi pazīstami latviešu aktieri.

"Kino vienmēr dod iespēju satikties ar dažādiem interesantiem cilvēkiem ārpus Rīgas," saka Billes tēva atveidotājs Artūrs Skrastiņš, aicinot apmeklēt Ernesta Birznieka-Upīša muzeju.

"Man vienmēr ir patikuši stāsti par izdzīvotājiem," turpina aktieris. "Un varbūt Bille nebūtu Bille, nebūtu pārvērtusies par Vizmu Belševicu, ja tā viņas bērnība nebūtu bijusi tāda, kāda bija. Ar diezgan lielu pieticību, ar mātes un tēva diezgan skaudro sadzīvi. Tas meitēns, gribi vai negribi, meklēja sev kaut kādu iekšējo patvērumu."

Spēlfilmas „Bille” radošās grupas pamatsastāvu veido filmas scenārija autori Evita Sniedze un Arvis Kolmanis, režisore Ināra Kolmane, operators Jurģis Kmins, māksliniece Ieva Romanova, kostīmu māksliniece Ieva Veita, producenti Jānis Juhņēvičs un Marta Romanova-Jēkabsone.

Daļēji autobiogrāfiskais Vizmas Belševicas romāns “Bille” par bērnību un bērna pasauli 20 gadsimta 30. gadu pirmskara Latvijā ir viena no mūsu literatūras klasikas pērlēm, iekļauts Latvijas Kultūras kanonā. Filma tiek veidota pēc Belševicas darba motīviem.

"Bille" pirmizrādi piedzīvos Latvijas simtgadē.

 

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti