Atklāj Baltijas dokumentālo filmu foruma programmu «Būt vai būt»

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 8 gadiem.

Trešdien, 2.septembrī, ar dāņu režisores Mikalas Krogas filmu "Redakcijas aizkulises" kinoteātrī "K.Suns" Rīgā tiek atklāta 19.Baltijas jūras dokumentālo filmu foruma programma "Būt vai būt".

Baltijas jūras dokumentālo filmu foruma norisināsies līdz svētdienai, 6.septembrim, un šajā laikā publikai tiks piedāvātas deviņas starptautiskas filmas ar autoru klātbūtni.

Nacionālā kino centra vadītāja Dita Rietuma skaidro, ka forums ir būtisks pasākums, kas veicina dokumentālā kino attīstību.

Dita Rietuma par Baltijas jūras dokumentālo filmu forumu
00:00 / 00:42
Lejuplādēt

"Daudzas no programmas filmām ir veltītas arī bēgļu jautājumam, kas nenoliedzami ir ļoti aktuāls Eiropai šobrīd un Latvijai tai skaitā," norāda Rietuma. "Foruma atklāšanas filma, kuras nosaukums ir "Redakcijas aizkulises", ir savukārt veltīta preses brīvības tēmai un tām visai sāpīgajām konsekvencēm, ko presei nākas izbaudīt kapitālisma apstākļos. Nereti tas nozīmē standartu pazemināšanu, morāli ētisko robežu pazemināšanu. Viss svētās peļņas vārdā."

Pēc seansa skatītāji aicināti piedalīties mediju ekspertes Andas Rožukalnes moderētā diskusija par mediju atbildību. Diskusija notiks angļu valodā, nodrošinot tulkojumu latviešu valodā.

Savukārt pazīstamais britu dokumentālists Šons Makkalisters filmā “Sīrijas mīlasstāsts” stāsta par ģimeni, kuru izšķir politisko notikumu kardināli risinājumi.

"Nevajag nobīties no jēdziena “politisks”, vai “sociāli aktīvs”, jo šīs filmas tiešām nav tie darbi, ko veido konjuktūras vārdā," aicina Rietuma. "Filmas ir suverēni, interesanti mākslas darbi, kuru vērtība pieaug tāpēc, ka šīs filmas attiecas uz dzīvi, konkrētām realitātes problēmām, gribam to vai nē, bet arī uz mums visiem, jo mēs dzīvojam globalizētā pasaulē un tā ir ilūzija, ka no tā mēs varēsim norobežoties kaut kādā stikla burciņā."

Foruma programma ir ļoti koncentrēta, uz Rīgu būs ieradušies vairums filmu režisoru un skatītājiem pēc seansa būs iespēja piedalīties īpašās diskusijās ar autoriem.

"Tas, ka šoreiz programmā nav latviešu filmas, tas nav nekas konceptuāls, bet tā ir sanācis, ka pavisam drīz sākas "Lielā Kristapa" skate, kurā varēs redzēt teju visas latviešu dokumentālās filmas, kas tapušas pēdējā gada laikā," norāda Rietuma.

19.Baltijas jūras dokumentālo filmu foruma programma "Būt vai būt" tiks demonstrēta Rīgā, kinoteātrī "K.Suns", kā arī citviet Latvijā - Vidzemes koncertzālē "Cēsis", Jēkabpils tautas namā, Valmieras kinoteātrī "Gaisma", Ventspils teātra namā "Jūras vārti", Latgales vēstniecībā "Gors" Rēzeknē, Rojas kultūras centrā un Liepājā, "Ideju bodē".

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti