Filmu programmā «Klusuma spēks» fundamentālas tēmas

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 9 gadiem.

No trešdienas līdz nedēļas nogalei Rīgā notiks ikgadējais Baltijas jūras dokumentālo filmu forums, kura programmai šoreiz dots nosaukums „Klusuma spēks”. Tajā iekļautas deviņas starptautisku atzinību guvušas filmas no Dānijas, Norvēģijas, Vācijas un citām valstīm, kas vēsta par dažādām, arī Latvijā aktuālām tēmām.

Foruma „iesildošais” pasākums notiks jau otrdien kinoteātrī „K.Suns”. Tajā varēs noklausīties diskusiju par mākslas un politikas attiecībām, kā arī noskatīties ukraiņu režisora Sergeja Lozņicas dokumentālo filmu „Maidans”, kas uzņemta šī gada sākumā Ukrainā un kuras pirmizrāde bijusi Kannu kinofestivāla īpašais notikums.

Šī gada dokumentālā kino foruma programmu raksturo nosaukums „Klusuma spēks”, kas nozīmē, ka tajā nebūs filmu, kas skatītāju klaji un skaļi provocēs, bet gan aicinās uz dziļākām un personiskākām pārdomām.

„Mēs piedāvājam filmas, kas ārēji varbūt nav par kliedzošām un šokējošām tēmām, tomēr, tās noskatoties, rodas dziļa pārdomu sajūta. Tās ir filmas par fundamentālām tēmām, bet pasniegtas klusinātā noskaņā,” stāsta Nacionālā kino centra pārstāve Zanda Dūdiņa. Programmā aptvertās tēmas būs dažādas - adopcija, imigranti, ekoloģija,  brīvā tirgus ekonomika un ar to saistītās problēmas.

Programmu atklās bulgāru filma „Tēvocis Tonijs, trīs muļķīši un VDK”, kas savukārt dos vielu pārdomām par mākslinieka un valdošās ideoloģijas attiecībām dažādos laikos. Filmas centrā ir divi bulgāru kino klasiķi - animācijas filmu veidotāji - viens no viņiem savulaik aktīvi sadarbojies ar komunistisko režīmu, bet otrs - centies nepolitizēti kalpot mākslai, taču arī viņa darbībai ļoti rūpīgi sekojusi čekas modrā acs.

„Tieši tāpēc mēs izvēlējāmies šo filmu atklāšanai, jo likās, ka tieši šobrīd mums atkal ir aktuāls šis jautājums - ko darīt ar čekas maisiem. Tieši tāda pati situācija ir arī Bulgārijā. Arī mums ikviens mākslinieks ir savulaik saskāries ar situāciju, ka ne visu tu drīkstēji teikt, un, ja tu drīkstēji, tad tam bija sava cena. Pēc šīs filmas pirmizrādes Bulgārijas sabiedrībā ir izcēlušās asas diskusijas gan par cenzūru, gan mākslinieka vārda brīvību, kas liecina, ka dokumentālais kino var daudz ko ietekmēt un likt domāt par aktuālām lietām,” saka Dūdiņa.

Visaizkustinošākā programmā savukārt ir norvēģu filma par adopcijas tēmu - „Dvīnes”. Tās centrā ir divas ģimenes, kuras piepilda savu sapni kļūt par vecākiem. Vieni kartona kastē atrastu ķīniešu meitenīti sāk audzināt Norvēģijas nomalē, otri kļūst par citas ķīniešu meitenītes vecākiem Amerikas plašumos. Liktenīgs gadījums ļauj uzzināt, ka abas meitenītes ir dvīnes. Filma arī atklāj, cik pārsteidzoši dvīņi spēj sajust viens otru, kaut arī viņus šķir milzu attālums. Viņu ģimenes to respektē un regulāri uztur kontaktus.

„Šīs abas ģimenes turpina domāt, kā uzturēt dzīvu to saikni starp abām meitenēm, kuras pat nerunā vienā valodā, un ko darīt ar to visu tālāk.

Arī adopcija ir jautājums, par kuru Latvijā vajadzētu runāt daudz vairāk, tādēļ arī šīs filmas izvēle mūsu programmā,” norāda Zanda Dūdiņa.

Mazliet amizanta, bet arī nozīmīgai tēmai veltīta ir filma „Neatlaidīgās vecmāmiņas”. Tās galvenās varones ir divas aktīvas, teju 90-gadīgas amerikāņu kundzes, kuras ir norūpējušās par mūsdienu ekonomikas darbības mehānismiem, to lietderību un arī dzīvotspēju. Taču viņas to neapspriež savās virtuvēs, bet ar jautājumiem vēršas pie visdažādākajiem nozares speciālistiem.

Filma „Bītlu labā feja” savukārt iepazīstinās ar leģendārās grupas vienīgo sekretāri - joprojām šarmanto Frīdu Kelliju. Ilgus gadus viņa nepopularizēja savu ciešo saikni ar bītliem, un tieši pērn uzņemtā amerikāņu un britu kopražojuma filma ir pirmā reize, kad viņa ar savu stāstu izgājusi publiskajā telpā. Tas ir citādāks un, iespējams, arī patiesāks stāsts par bītliem.

Baltijas jūras dokumentālo filmu forums noritēs no 3.līdz 7.septembrim kinoteātrī „K.Suns” Rīgā, filmas izrādīs arī Jēkabpilī, Rēzeknē un Valmierā.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti