Stinšu svētki Liepājā izvēršas arvien plašāki

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 8 gadiem.

Šajā sestdienā Liepājā ar lielāku vērienu nekā pagājuša gadā notiks Stinšu svētki. Nu jau tradicionāli Liepājā notiek stinšu copes un zivju burgera ātrēšanas sacensības. Plašāka kļuvusi kultūras programma un aktīvāk svētkos iesaistās restorāni un kafejnīcas, februārī savā ēdienkartē īpaši izceļot zivju ēdienus.

Pēc gurķiem smaržojošās lašveidīgās zivs godināšana ir populāra nodarbe kaimiņpilsētā Palangā. Tagad arī liepājnieki ķērušies klāt salakas jeb tautā sauktās stintes popularizēšanai. Gada sākumā tās labi ķeras tieši Liepājā, taču ne katru reizi tās ķeras spaiņiem, stāsta Liepājas reģiona tūrisma biroja vadītāja Zane Gaile:

„Ar stintēm tā kā ar bitēm, nekad neko nevar zināt, kad viņām ienāks prātā iegriezties Liepājas kanālā, bet tas nenozīmē, ka stinšu nav. Jūrā noteikti ir, tāpēc restorānos piedāvājums nebūs mazāks tāpēc vien, ka stinšu nav kanālā, jo, kā zināms, kanālā var noķert vienu divas vai veselu spaini, bet jūrā, tur jau stintes nāk.”

Tāpat kā pērn kanālmalā makšķerēšanas sacensības rīkos „Sofijas laivas”, bet copēšanas meistarstiķus rādīs Māris Olte, palīdzot pievilināt stintes. Sacensību dalībniekus ar gastronomiskām veltēm – „Stinti ledū”, „Stinšu pīrāgu” un stinšu zupu lutinās meksikāņu pavārs Havjers Garsija.

Savukārt zivju burgera ātrēšanas sacensībām burgerus sarūpēs viesnīcas "Europa City Amrita" šefpavārs Rolands Lukjanovs:

„Kilogramu smags burgers. Speciāli pārsveram, lai ir grams gramā. Sestdien atkal dosim iespēju pēc iespējas ātrāk noēst burgeru. Tā ir tāda tradīcija, kas nāk no mums un ko esam ieviesuši.”

Paralēli tam 16 Liepājas restorānos un kafejnīcās varēs baudīt zivju ēdienus. Liepājā varēs nogaršot samu, foreli, mencu, reņģi, nēģi, līdaku un citas zivis, kas pārsvarā iegūtas Liepājā vai tās apkārtnē, bet, lūk, kā šefpavārs Rolands Lukjanovs šoreiz izdomājis pasniegt stinti restorānā „Oskars”: „Zivju bujabēze. No seniem laikiem tas radies kā zivju sautējums, kad piekrastes zvejniekiem zivis paliek pāri, novāra sautējumu, bet buljonu nokāš un atsevišķā traukā pasniedz ar biezumiem.”

Pavāram padomā ar svaigas stintes salāti ar gurķu ikriem un putotām bietēm. Liepājas restorāni un kafejnīcas īpašu zivju ēdienkarti piedāvās līdz pat 21. februārim.

Stinšu svētkus Liepājā rīko Zane Ģirne kopā ar citiem radošiem un aktīviem liepājniekiem. Šogad padomā daudz plašāka kultūras un aktivitāšu programma. Svētku rīkotāji īpaši padomājuši par bērniem:

„Būs liela rotaļu telts bērniem. Visas dienas garumā rotaļāsies, radošās darbnīcās spēlēsies trīs pirātu meitenes, zinātkāres centrs „Zili brīnumi” bērniem rādīs zilus brīnumus. Būs iespēja vizināties zirga mugurā, ar dresētiem suņiem piedalīties stafetēs, šaut ar loku utt.”

Svētkos saknēs dzīvā mūzika, notiks tirgošanās ar mājražojumiem un citiem labumiem. Pasākuma laikā darbosies arī Lauku sēta pilsētā, radot pilsētā lauku atmosfēru, bet, tā kā pilsētas kanālā ledus izkusa, tad ziemas priekus varēs baudīt uz mākslīgā ledus, nenotiks arī zemledus makšķerēšana, bet cope no krasta.

Pieejama arī plašāka informācija par Stinšu svētkiem, makšķerēšanas sacensībām un apkopotu restorānu un kafejnīcu īpašo zivju ēdienkarti www.liepaja.travel un http://kalendars.liepaja.lv/lv/event/15403

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti