Londonā 30 metru dziļā pazemē diedzē dārzeņus un garšvielas

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 7 gadiem.

Londonā kādu vecu bumbu patvertni vairāk nekā 30 metru dziļumā šodien izmanto dārzeņu un garšvielu audzēšanai.

Uzņēmums, kas tika nodibināts tikai pirms četriem gadiem, strauji uzņem apgriezienus.

Tas izveidojis dārzeņu audzēšanas kompleksu milzīgos pazemes bunkuros, kas kādreiz piederēja Londonas metro sistēmai.

Joprojām var dzirdēt un just attālo metro vilcienu atbalsi, taču tagad te valda zaļās domāšanas atmosfēra.

Plauktos iekārtoti simtiem paplāšu ar dīgstošām ķiploku, redīsu un koriandra sēklām.

Ņemot vērā, ka tā ir dziļa pazeme, šeit ir arī siltāk un ir mazāk kukaiņu. Pesticīdi netiek lietoti, bet ir dažas ultravioletas lamatas mušām. Pēc idejas - pavisam ierasta lauksaimniecības prakse, izņemot to, ka viss apgaismojums šeit ir mākslīgs – tiek izmantotas LED gaismas.

"LED gaismas šobrīd ir ļoti dārgas, bet tās ir pašā attīstības stadijā. Mēs ticam, ka jau tuvākajos gados varēsim šo tehnoloģiju izmantot arvien vairāk un iegūt vēl lielāku ražu," saka pazemes fermas dibinātājs Ričards Ballards.

Izaudzētā raža tiek novākta katru dienu un nonāk tieši pie patērētājiem – pagaidām gan pārsvarā smalko gardēžu restorānu klientiem. "Es noteikti izmantotu visu veidu zaļumus, kas tiek izaudzēti šādā veidā. Tāpēc ka tie ir vietējie, ļoti svaigi un ar īpašu garšas intensitāti," norāda "Le Gavroche" restorāna īpašnieks Mišels Ruā.

Gan iniciatīvas autori, gan tie, kuri tās augļus plūc, uzskata, ka šādai alternatīvajai lauksaimniecībai ir labas nākotnes perspektīvas, jo tradicionālās metodes saskaras ar dažnedažādiem izaicinājumiem un turklāt lielpilsētās ir tikpat kā neiespējamas.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti