Iemesls pavasara nogurumam ir tāds, ka cilvēka organisms ir iztērējis iepriekšējā vasaras sezonā uzkrātos un uzņemtos vitamīnus
Diētas ārsts Andis Brēmanis norāda, ka “birojā, kur darbs sākas astoņos, septiņos no mājas izbraucot, nav vēl gaišs, un atgriežamies pēc pieciem, tagad varbūt arī ir gaišs, bet ziemas periodā nebija”.
“Dienas gaismas laikā jūs esat telpā, mākslīgā apgaismojumā. Ir dabīgās gaismas trūkums, un mēs varam filozofēt par D vitamīna trūkumu,” saka ārsts.
Pavasara noguruma pārvarēšanas otrs nosacījums – jāmaina ēšanas paradumi, jo cilvēka organismā pietrūkst arī C un B vitamīna.
Veselības centra „Vivendi” uztura speciāliste Eva Kataja atgādina, ka “vajadzētu vairāk iekļaut uzturā svaigus produktus”.
“Svaigus dārzeņus, svaigus augļus [ēst] un koncentrēties uz visām lapiņām, kas nāk no zemes ārā. Var sākt iekļaut nātres – likt salātos, kokteiļos. Arī dažādas salātu lapas, dīgstus, lai enerģiju koncentrētākā veidā varētu uzņemt,” saka Kataja.
Tas nenozīmē, ka jāsaka ardievas kotletēm, karbonādēm un kartupeļiem. Vienkārši svaigajiem produktiem ēdienkartē jābūt vairāk.
“Dārzeņiem un augļiem vajadzētu būt vismaz 400 gramiem dienā,” norāda Eva Kataja.
Arī saldētas ogas, pilngraudu produkti, rieksti, sēklas nāks veselībai tikai par labu. Trešā lieta pavasara noguruma pārvarēšanā ir sportošana.
”Capital Clinic Riga” interniste Liene Martinsone-Bērzkalne iesaka sevi piespiest uz fiziskām aktivitātēm, pārvarēt savu slinkumu, kaut vai pāris minūtes dienā, bet nepārforsējot, uzreiz aktīvi nesākot sportot, bet sākot, piemēram, ar rīta rosmi pēc pamošanās.
“10-15 minūtes, un cilvēks jutīsies mundrāks, tad jau var fizisko slodzi palielināt,” stāsta Martinsone-Bērzkalne.
Tātad pavasara noguruma pārvarēšana balstās uz trīs vaļiem – uzturēšanās svaigā gaisā, veselīga pārtika un aktīvs dzīvesveids.