Zīle: Līdzīgāka nodokļu sistēma Eiropā izlīdzinātu priekšrocības

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 8 gadiem.

Līdzīgāka nodokļu sistēma Eiropā, uz kuras nepieciešamību norādīja Eiropas Parlamenta (EP) komiteja nodokļu nolēmumu jautājumos, izlīdzinātu priekšrocības efektīvāk strādājošiem uzņēmumiem, nevis ļautu apiet nodokļus, intervijā Latvijas Radio norādīja Eiropas Parlamenta deputāts Roberts Zīle (Nacionālā apvienība).

Zīle skaidroja, ka Luksemburgā un arī citās Eiropas valstīs radītā sistēma pieļāvusi kopumā 300 norunas starp nodokļu dienestiem un lielām kompānijām un 500 privātdarījumus, kas minimizē līdz 5% peļņas nodokli.

“Tas nozīmē, ka jūs īstenībā darbojaties ar savu biznesu Vācijā, Anglijā un citās valstīs, bāzējat savu mātes kompāniju Luksemburgā, un faktiski šo nodokļu iespēju dēļ apkrāpjat citu valstu nodokļus. Tā Eiropas Savienības tirgū ir ārkārtīgi negodīga sistēma,” komentēja Zīle.

Savukārt EP komiteja secinājusi, ka pilnīga informācijas apmaiņa starp Eiropas valstu nodokļu dienestiem par atlaidēm, kas piemērotas dažādām korporācijām, spēs nodrošināt godīgāku nodokļu nomaksu. Arī Zīle piekrīt, ka līdzīgāka nodokļu sistēma izlīdzinātu priekšrocības tiem, kas var strādāt efektīvāk, nevis “apiet nodokļus, lai radītu klientiem necaurspīdīgu darījumu bāzi”.

Tajā pat laikā viņš pauda izbrīnu par Latvijas Tirdzniecības un rūpniecības kameras priekšlikumu ieviest līdzīgu sistēmu Latvijā ar 2%  nodokli par darījumiem ārpus ES: “Tas vienkārši būtu pretēji šim [Eiropas Komisijas] virzienam, kas valstis spiež atteikties no šīs sistēmas.” EP deputāts to skaidro ar 2017.gaidāmajām izmaiņām, ka nerezidentu bankām būs jāreģistrējas kā rezidentu klientiem.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti