Dienas ziņas

Āboli Dabas muzejā

Dienas ziņas

Ozoliņu ģimene no Kuldīgas muzicē kopā

Cīņa pret "Depo" būvniecību Jelgavā turpinās

Visticamāk, alternatīvo veikala «Depo» kompromisa projektu Jelgavā tomēr nepieņems

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 7 gadiem.

Visticamāk, ka Jelgavā tomēr netiks atbalstīta veikala "Depo" alternatīva projekta būvniecība netālu no Jelgavas pils. Vietējās pašvaldības būvvaldei lēmumu vajadzēs pieņemt piektdien, 17.februārī.

 

Arhitekts Ingurds Lazdiņš iepriekš bija prezentējis alternatīvu projektu, kurā abas būves neradītu kontrastu.

Alternatīvo projektu par labu kompromisu atzīst visas puses, tomēr, visticamāk, tas netiks īstenots, jo vēlreiz mainīt projektu attīstītājs negribot.

Rinķa dancis ap lielveikala „Depo” būvniecību vietā, kas, iebraucot Jelgavā, būs vienā redzeslokā ar Jelgavas pili, aizsākās 2015. gada vasarā. Lai gan attīstītājs uzņēmums „Auras centrs” vairākkārt projektu uzlabojis un tika rīkots pat speciāls arhitektu konkurss, daudzi jelgavnieki joprojām nav apmierināti. „Veikals-noliktava, jebkurš lielveikals šajā vietā neiederas. Viņš izkropļos šo vietu, to pilsētas seju, tēlu,” saka jelgavniece Laura Kozule.

Uzklausot neapmierinātību, Lazdiņš bija izstrādājis savu alternatīvu lielveikala projektu, kurā mainīts ēkas izvietojums un kurā trešdaļas veikala ēkas sedz zaļš uzkalniņš, tādējādi mainot vizuālo tēlu, kas pavērsies no Rīgas ielas.

Par veiksmīgu to atzinusi arī Valsts kultūras un pieminekļu aizsardzības inspekcija (VKPAI). Neformālā sarunā ar arhitektu pasūtītājs izteicies atzinīgi, bet citas idejas vairs neizskatīšot. Konkursā ar šo projektu Lazdiņš neesot piedalījies. „Konkursa noteikumos bija paredzēts, ka ir jābūt „Depo” standartveikalam ar mazliet uzlabotu fasādi. Uzlabota fasāde šinī gadījumā neko neatrisina,” pauž Lazdiņš.

Tomēr arī šis projekts, visticamāk, būs izstrādāts velti, jo, kā skaidro Jelgavas domes  sabiedrisko attiecību speciāliste, būvvalde izskata tikai attīstītāja iesniegtos un akceptētos projektus.

Jelgavnieku iniciatīvas grupa, kas aizsāka cīņu pret lielveikala būvniecību Cukura ielā, gan padoties negrasās. „Šis ir kompromisa variants. Patiešām kompromisa variants, kas attīstītājam varētu būt interesants, ja viņš vispār šeit grib attīstīt savu biznesu, jo mēs nesamierināsimies ar variantu, kāds pašreiz ir iesniegts. Mēs viņu apstrīdēsim tiesā, cik ilgi vajadzēs,” saka iniciatīvas grupas pārstāvis Jānis Āboliņš.

Būvvaldes lēmumu, kurš par uzņēmuma „Auras centrs” iesniegto projektu jāpieņem līdz 17. februārim, var apstrīdēt mēneša laikā. Jelgavnieku iniciatīvas grupa nepieļaut šī projekta īstenošanu aicinājusi arī Valsts prezidentu.

Jau ziņots, ka pašreiz tukšajā pļavā kreisajā pusē pirms Lielupes tilta no Rīgas puses jau šovasar bija iecerēts atklāt daudzfunkcionālu tirdzniecības centru. Projekta īstenošana gan nesokas. Pret lielveikala būvniecību tikai nepilnus 300 metrus no Jelgavas pils iebilda ne vien iedzīvotāji, bet arī būvvalde.

Lai skatītu šo resursu, mums ir nepieciešama jūsu piekrišana sīkdatnēm.
 
Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti