Pēcpusdiena

Latvija kļūst par "līderi" Eiropas Savienībā jauno HIV gadījumu skaita ziņā

Pēcpusdiena

Triju Zvaigžņu ordenis ilggadējai izglītības darbiniecei Valentīnai Šidlovskai

Nodokļu reforma: Premjers pārliecinats par atbalstu, "Vienotība"grib diskutēt

«Vienotības» dēļ valdība par nodokļu reformu lems dažas dienas vēlāk

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 6 gadiem.

Koalīcijas partija  “Vienotība” vēlas uzklausīt premjeru Māri Kučinski (Zaļo un Zemnieku savienība) par nodokļu reformu plānu, tāpēc piektdien, 28.aprīlī, paredzētā valdības sēde, kurā bija plānots izskatīt šo plānu, pārcelta uz trešdienu, 3.maiju.

Iepriekš bija plānots, ka valdība piektdien ārkārtas sēdē izskatītu nodokļu reformu plānu, bet “Vienotība” vēlējās tomēr detalizēti iztaujāt premjeru, un gatava to darīt tikai 2.maijā, līdz ar to šonedēļ nav jēgas rīkot ārkārtas valdības sēdi, Latvijas Radio raidījumam “Pēcpusdiena” pauda premjera pārstāvis Andrejs Vaivars.

Viņš gan piebilda, ka pagājušajā ceturtdienā reformu vadības darba grupa pabeidza darbu, un šķita, ka uz visiem jautājumiem ir atbildēts, taču, ja “Vienotība” vēlas vēl precīzāk iztaujāt premjeru, labāk izdiskutēt visu pirms pieņemšanas nekā pēc tam.

"Vienotības" frakcijas priekšsēdētājas vietnieks Edvards Smiltēns raidījumā “Pēcpusdiena” sacīja, ka līdz šim diskusijas par nodokļu reformu bija konceptuālas, bet ir svarīgi saprast detaļas - vai nebūs graujoši negatīva ietekme uz kādām jomām. 

Piemēram,  partija vēlas zināt, vai akcīzes nodokļa palielināšana degvielai tiešām ienesīs vairāk naudas budžetā.

“Tāpat arī par to, cik ilgs būs šis periods, kura laikā faktiski mēs izsmeļam pilnīgi visas iespējas un reformas dēļ mēs gan palielinām budžeta deficītu, gan nogriežam jebkādas iespējas ministrijām tālāk īstenot kādas jaunas politiskās iniciatīvas. Vienalga, vai tie būtu robežas, drošības jautājumi. Šie ir ārkārtīgi fundamentāli svarīgi jautājumi, kurus mēs gribētu noprecizēt,” skaidroja Smiltēns. 

“Šī ir vērienīgi liela reforma, kur ir nepieciešams katru soli vērtēt un būt pārliecinātiem par to, kādu lēmumu mēs pieņemam,” skaidroja Smiltēns. 

Ja kādas detaļas "parādīsies", “centīsimies atrisināt”, sacīja Smiltēns, paužot cerību, ka to izdosies izdarīt līdz 3.maija valdības sēdei.  

Kučinskis pirmdien, 24.aprīlī, medijiem atzina, ka koalīcijas partneru “Vienotības” skepsi par nodokļu reformu manījis tikai publiskajā telpā, bet nodokļu reformas darba grupas sēdēs vienmēr “Vienotības” pārstāvji reformu ir atbalstījuši.

Kučinskis: “Vienotība” nodokļu reformu neatbalsta tikai publiskā telpā
00:00 / 00:35
Lejuplādēt

“Šobrīd es esmu jutis atbalstu, tāpēc ļoti ceru, ka tas arī saglabāsies, jo pretējā gadījumā vajadzēja jau ātrāk par to runāt. Mēs esam šādu grafiku noteikuši, lai nodokļu politikas reforma kļūtu par realitāti. Tomēr nevar viņu bezgalīgi vilkt. Tāpēc ir jāfinišē ar lēmumu, un tas jāiemieso konkrētos likumdošanas priekšlikumos un Saeimā jāapstiprina. Virzību mēs neapturam,”  pauda premjers.   

Lai skatītu šo resursu, mums ir nepieciešama jūsu piekrišana sīkdatnēm.

Savukārt vēl šajā nedēļā Kučinskis tiksies ar Nacionālo apvienību, lai saistībā ar nodokļu reformu pārrunātu atbalstu ģimenēm un kultūrai. Nacionālās apvienības deputāts Imants Parādnieks stāsta, ka partija nodokļu reformu atbalsta.

“Izvirzītie mērķi ir atbalstāmi abām rokām visai sabiedrībai, manuprāt. Tas arī notiek valdībā. Tas, ka ir kādas atsevišķas būtiskas, svarīgas detaļas, tās ir pārrunājamas un pie tām arī strādājam,” sacīja Parādnieks. 

Kučinskis arī pauda, ka lēmuma atlikšana uz dažām dienām neietekmēs kopējo reformas pieņemšanas plānu. Uz “Vienotības” jautājumiem Kučinskis ir gatavs atbildēt, tomēr nozīmīgas atkāpes no nodokļu reformas pasākumiem nebūšot.

“Ja mēs kaut kādu politisko kompromisu dēļ sāksim visu to slikto likt nost, un mēģināt tikai samazināt nodokļus, lai visiem būtu labi, tad tā [reforma] vienkārši zaudē jēgu,” uzsvēra premjers.

“Mums ir pakete, un ir jābūt pārliecībai un koalīcijas atbalstam, ka šo paketi mēs virzīsim līdz galam, jo pretējā gadījumā mēs nonāksim kaut kādos iztrūkumos,” piebilda premjers.

Jau ziņots, ka Finanšu ministrija nākusi klajā ar piedāvājumu plašākām nodokļu izmaiņām, slogu pārnesot no darbaspēka uz kapitāla nodokļiem. Premjers atzina, ka nodokļu reformas īstenošanai būs jāpalielina budžeta deficīts, un bez tā varētu iztikt, bet tad būtu jāpalielina nodokļu slogs. Deficīts gan nepārsniegs 2% no iekšzemes kopprodukta, un valdībai būs jāpierāda Eiropas Komisijai, ka reforma nepieciešama, taču no tās daudzi būs ieguvēji.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti