Rīta intervija

Laura Ikauniece-Adminiņa par šā gada sasniegumiem sportā un gaidāmo nākamgad

Rīta intervija

LU pētniece Inta Mieriņa par reemigrācijas politiku

VID pārstāve: Dienests bija sagatavojies sociālo iemaksu administrēšanai

VID pārstāve: Dienests bija sagatavojies sociālo iemaksu administrēšanai

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 7 gadiem.

Lai steigā grozītu iepriekš pieņemtos likumus, kas skar mikrouzņēmumus, Saeimai pirmssvētku nedēļā nācās sanākt uz ārkārtas sēdi. Nodokļu likumu grozīšana divas nedēļas pirms to spēkā stāšanās termiņā izpelnījās asu kritiku lielākoties no uzņēmēju un politisko procesu vērotāju puses. Tomēr par atbildība par šo likumu piemērošanu lielā mērā gulstas uz Valsts ieņēmumu dienestu.

Valsts ieņēmumu dienesta (VID) Nodokļu pārvaldes Fizisko personu Tiešo nodokļu metodikas daļas pārstāve Inese Kemzāne intervijā Latvijas Radio pastātsīja, ka atbilstoši VID datiem Latvijā ir 49 924 mikrouzņēmuma nodokļa maksātāji. Laikposmā no 24.novembra līdz 22.decembrim ir saņemti 2723 iesniegumi ar lūgumā izteiktu vēlmi pāriet uz citu nodokļa maksāšanas režīmu.

Kemzāne uzskata, ka tas saistīts ar iepriekš saasinātajām diskusijām par minimālo sociālā iemaksu likmju ieviešanu - ja salīdzina datus, kā uzņēmumi atteicās no šī statusa iepriekšējā gadā, tad bija pusotru reizi mazāk šadu ieniegumu - tikai 886. Statusu var atgūt, balstoties uz Saeimā 20.decembrī pieņemtajiem grozījumiem, līdz 31. janvārim uzrakstot jaunu pieteikumu. 

VID bija sagatavojies sociālo iemaksu administrēšanai, norāda Kemzāne:

"Faktiski jau bija izstrādājis jaunus Ministru kabineta noteikumus attiecībā uz deklarācijas formu, bija veiktas arī izmaiņas nodokļu informācijas sistēmā. Mēs  bijām gatavi."

VID darbiniekiem kā starpniekiem starp likumdevēju un nodokļu maksātāju nākas uzņemt visas klientu negācijas un pārmetumus par nodokļu haosu.

Kemzāne secina, ka nodokļu maksātāju zināšanas par nodokļiem ir vājas. Taču mikrouzņēmumu nodokļa maksāšanas režīms ir saistošs tieši ar savu vienkāršību.

 

 

 

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti