Panorāma

Stingrākus ierobežojumus amatpersonām virza lēnām

Panorāma

Jaunu BVKB direktoru meklēs konkursā

NĪN plāno iesaldēt

Vērtēs ieceri fiksēt «mājokļa nodokli» 2013. gada līmenī un iesaldēs kadastrālo vērtību

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 6 gadiem.

“Vienotības” priekšlikumu noteikt nekustamā īpašuma nodokļa maksājumus iedzīvotājiem 2013. gada līmenī pārrunās finanšu ministres Danas Reiznieces-Ozolas (Zaļo un Zemnieku savienības) vadītā darba grupa. Bet iniciatīvu atcelt “mājokļa nodokli” vienīgajam īpašumam valdības komitejā ir noraidīts. Taču koalīcija gatava iesaldēt kadastrālo vērtību.

Pirmdien, 3.aprīlī, pēc koalīcijas partiju sanāksmes Ministru prezidents Māris Kučinskis (Zaļo un Zemnieku savienība) uzsvēra, ka nepieciešams redzēt aprēķinus, lai izvērtētu “Vienotības” ieceri iesaldēt nodokļa maksājuma apjomu 2013.gada līmenī.

 Bet Reizniece-Ozola gan par “Vienotības” priekšlikumu ir skeptiska.

“Darba grupai ir jāizvērtē, ko tas īsti nozīmē un kāds galu galā tas [priekšlikums] ir ciparu valodā, ko pasaka mums 2013. gads vai kas bija pirms vai pēc tam,” sacīja premjers.

Viņš pauda, ka priekšlikumu valdība izskatīs pēc nedēļas.

“Tas, kas šobrīd ir skaidrs, ka kadastra vērtības tiek iesaldētas, kamēr netiek izstrādāts optimālais nodokļu pielietojuma variants. Tas nozīmē gads, divi gadi. Bet pārējais ir darbs, un katrā ziņā visa koalīcija ir vienisprātis, ka nekādi pieauguma pieļāvumi nevar būt,” sacīja premjers.

“Tiks izvērtēta iespēja arī reģionāli skatīt jautājumus, bet konceptuāli jāskatās, lai pašvaldības neprasītu valdībai kompensāciju 50 miljonus, ko viens vai otrs priekšlikums var likt,” atzina premjers.

Finanšu ministre gan noraida “Vienotības” priekšlikumu ne tikai iesaldēt nekustamā īpašuma nodokli, bet arī uz laiku atgriezties 2013. gada ienākumu līmenī. Viņa  saka, ka, ka tas pašvaldībām nesīs zaudējumus. 

Nacionālā apvienība savukārt iesaka mazināt kadastrālās vērtības nozīmi nodokļa aprēķinos, veidojot trīs komponenšu nodokļa modeli, kur tiktu ņemta vērā gan ēkas, gan zemes kvadratūra, gan kadastrālā vērtība. 

Koalīcijas sadarbības padomē arī pieņemts lēmums iesaldēt kadastrālās vērtības, lai apturētu nekustamā īpašuma nodokļa pieaugumu. Uz cik ilgu laiku nodokļa pieaugums tiks iesaldēts, pagaidām nav izlemts.

Trešdien Finanšu ministrijas darba grupai ir jāsagatavo aprēķini, kādi būtu pašvaldību zaudējumi, ja nodokļa ieņēmumi no nekustamā īpašuma nodokļa atgrieztos 2013. gada apjomā.

Koalīcija vienojusies, ka nodokli nedrīkst palielināt. Savukārt tiem, kas to nevar samaksāt pašlaik, tiek ieteikts vērsties pie savas pašvaldības.  

Tikmēr valdības komitejā pirmdien noraidīts priekšlikums atcelt nekustamā īpašuma nodokli vienīgajam īpašumam.  Šo iesniegumu vietnē manabalss.lv parakstījuši 18 500 iedzīvotāji. 

Jau ziņots, ka pašlaik nodoklis zemei noteikts 1,5% apmērā no kadastrālas vērtības, savukārt dzīvojamām mājām tas ir 0,2% (ja vērtība nepārsniedz 56 915 eiro), 0,4% ( ja vērtība ir no 56 915 līdz 106 715 eiro) un 0,6% ( ja vērtība pārsniedz 106 715 eiro).

Valsts un pašvaldību pārstāvji vaino viens otru par to, kurš vainīgs pie straujā nekustamā īpašuma nodokļa pieauguma, kura dēļ daudzviet iedzīvotāji nespēj nodokli samaksāt.  Lielākais nekustamā īpašuma nodokļa kāpums skāris Rīgas un Pierīgas pašvaldības, bet to prakse nodokļa atlaides piemērošanā ir visai atšķirīga. 

Tikmēr ap 150 cilvēku 27.marta vakarā pulcējās protestā pie Saeimas, paužot neapmierinātību ar nepanesamo nodokļa slogu.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti