Dienas notikumu apskats

Britu ekspremjers Blērs aicina iedzīvotājus pretoties «Brexit»

Dienas notikumu apskats

ASV viceprezidents viesojas Briselē

Vērtē iespēju krietni paaugstināt neapliekamo minimumu pensijām

Vērtē iespējas dubultot ar nodokli neapliekamo minimumu pensijām

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 7 gadiem.

Strādājot pie nodokļu politikas stratēģijas, ar kuru plānots nākt klajā aprīļa sākumā, Finanšu ministrija (FM) izvērtē piedāvājumu krietni palielināt ar iedzīvotāju ienākuma nodokli (IIN) neapliekamo minimumu. Turklāt – ne tikai algām, bet arī pensijām.

Ar šādu piedāvājumu ministrijā vērsušās lielākās uzņēmēju organizācijas, proti, Latvijas Darba devēju konfederācija un Latvijas Tirdzniecības un rūpniecības kamera. To pirmdien, 20.februārī, uzrunājot Latvijas Pensionāru federācijas (LPF) biedrus, atzina FM parlamentārais sekretārs Edgars Putra (Zaļo un zemnieku savienība).

Jautājums par ar IIN neapliekamā minimuma palielināšanu pensijām ir dienaskārtībā jau ilgāku laiku. Aizvadītajā gadā sabiedrisko iniciatīvu portālā "manabalss.lv" atbalstu guva iniciatīva, kas paredzēja pensijas vispār vairs neaplikt ar ienākuma nodokli.

Savukārt tagad, vētījot priekšlikumus jaunajai nodokļu stratēģijai, FM izvērtē arī uzņēmēju organizāciju priekšlikumu, kas paredz šo neapliekamo minimumu vairāk nekā dubultot.

Pašlaik neapliekamais minimum pensijām ir 235 eiro mēnesī, bet uzņēmēju organizācijas to piedāvā noteikt 500 eiro apmērā. 

FM vērtē iespējas krietni celt ar nodokli neapliekamo minimumu pensijām
00:00 / 00:19
Lejuplādēt

"[Neapliekamais minimums] 500 eiro apmērā skartu visus, faktiski 96% pensionāru," piebilda FM parlamentārais sekretārs.

Pensionāru neapliekamā minimuma apmērs nav mainījies kopš 2006. gada. FM parlamentārais sekretārs pieļauj iespēju, ka piedāvājums par neapliekamā minimuma palielināšanu vairāk nekā dubultā apmērā varētu tikt īstenots tikai daļēji, taču vienlaikus tiktu pārskatītas piemaksas pie pensijām.

Lai arī LPF atbalstīja iniciatīvu par pensiju atbrīvošanu no ienākuma nodokļa, daži tās biedri uzskata, ka vairumam pensionāru tas neko daudz nedos.

Ilga Ušaka no Skrīveru pagasta pensionāru biedrības uzskata, ka arī ar nodokli neapliekamā minimuma būtiska paaugstināšana nav risinājums. Ušaka klāstīja, ka no Skrīveros aptaujātajiem 110 aktīvākajiem pensionāriem neapliekamā minimuma celšana neskartu lielāko daļu, jo viņu pensijas ir mazākas par 250 eiro mēnesī.

LPF dome pirmdien pieņēma rezolūciju, kurā pieprasa, lai, veidojot nākamā gada valsts budžetu, veco ļaužu jautājumu risināšana tiktu noteikta par prioritāti un pensionāriem svarīgu problēmu risināšanai tiktu novirzīta daļa no valsts budžeta pieauguma.

Latvijas Televīzija iepriekš ziņoja, ka FM strādā pie nodokļu politikas izmaiņu piedāvājuma, ar ko mēneša beigās iepazīstinās valdības partnerus. Viens no plāna punktiem paredz būtiski palielināt ar IIN neapliekamo minimumu.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti