Dienas ziņas

Zemeņu audzētājiem šovasar neklājas viegli

Dienas ziņas

Mazie olainieši iepazīst muzeja darbu

Ventspilī atklāj jaunu ostas piestātni

Ventspilī atklāj jaunu ostas piestātni

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 8 gadiem.

Ventspilī ceturtdien svinīgi atklāta rekonstruētā piestātne, kas ir viena no vecākajām Ventspils ostas daļām un sākotnēji kalpojusi kā buru kuģu ziemas osta. 

Vecpilsētas daļā atjaunotās hidrotehniskās būves kalpos Ventspils brīvostas flotes vajadzībām un dos iespēju ostā uzturēties  arī dažiem robežsardzes kuģiem. Veicot rekonstrukciju, darbus sarežģīja dažādu laiku būves, kas atklājušās, kārtu pa kārtai nojaucot vēsturisko piestātni.

Kuģu svilpēm skanot, ceturtdien Ventspils ostas flotei paredzētajās piestātnēs ienāca  vairāki neliela izmēra kuģi: naftas atkritumu savācējkuģis, ostas dziļuma mērīšanas kuģis, ūdenslīdēju kuģis un arī vairāki robežsardzes kuteri - kopumā šeit var uzturēties 39 vienības.

Visu pavasari ilgušie darbi noslēgušies, un vienā no senākajām Ventspils ostas piestātnēm pirmo nakti atkal aizvadīs ostas flote.

Atjaunot vēsturiskās piestātnes nav bijis vienkārši, bijušas vairākas konstrukcijas, kas atklājušās tikai būvniecības rezultātā. „Bija daudz koka pāļu un vēl visas vecās būves, kas deva daudz atkāpes no projekta. Mums daudz ko pa ceļam nācās mainīt, sadarbībā ar projektētājiem un pasūtītājiem – koriģēt,” saka A/S ''Latvijas tilti'' valdes priekšsēdētājs Genādijs Komlakovs.

Ventspilnieki šo vietu dēvē par „vintrāfeni” - vārds radies no vācu valodas, ar „winter hafen” tiek apzīmēta ziemas osta, kur reiz aukstākos laika apstākļus pārlaidušas zēģeļlaivas un burinieki. Padomju ekonomikas gados šeit atradusies zvejnieku kolhoza „Sarkanā bāka” flote. „Pa „vintrāfeni” jau tie stāsti ir daudz palikuši atmiņā. Vīri stāsta, ka zvejoja reņģes ar tīkliem, tad sievas katram zvejniekam nāca palīgā kratīt reņģes no tīkliem un lika kastēs, un pārdeva. Tas viss ir te noticis,” stāsta Ventspils ostas kapteinis Arvīds Buks.

Rekonstrukcija izmaksājusi 2,29 miljonus eiro, tiesa, 85% no visa apmaksājuši Eiropas Savienības nodokļu maksātāji, ventspilniekiem dodot iespēju izmantot Eiropas Kohēzijas fondus. Labiekārtota ir arī piestātnei piegulošā teritorija, kura atrodas jūras viļņus simbolizējošs vides objekts no betona.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti