Grieķijas finanšu ministrs apsūdz starptautiskos aizdevējus «terorismā»

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 8 gadiem.

Grieķijas finanšu ministrs Janis Varufakis dienu pirms referenduma par starptautisko aizdevēju prasībām turpmākā finansējuma saņemšanai apsūdzējis starptautiskos kreditorus - Eiropas Komisiju (EK), Starptautisko Valūtas fondu (SVF) un Eiropas Centrālo banku (ECB) - terorismā.

"To, ko viņi dara ar Grieķiju, dēvē vienā vārdā: terorisms. Kāpēc viņi mūs piespieda slēgt bankas? Lai cilvēkos izraisītu bailes. Un baiļu izplatīšana tiek saukta par terorismu," ministrs paziņojis intervijā spāņu avīzei "El Mundo".

Pēc viņa teiktā, aizdevēji vēlas, lai vairums grieķu referendumā atbalstītu viņu prasības un lai "viņi varētu pazemot grieķus". Neatkarīgi no referenduma iznākuma, bankas atvērsies nākamotrdien un Atēnas panāks vienošanos ar aizdevējiem.

Varufakis uzskata, ka Eiropa nepieļaus pilnīgu Grieķijas bankrotu, jo šāds solis tai izmaksāšot pārāk dārgi – vienu triljonu eiro.

Savukārt Austrijas finanšu ministrs Hanss Jorgs Šellings ir tieši pretējās domās. Bet Vācijas finanšu ministrs Volfgangs Šoible ir sacījis, ka šāds sarunu iznākums bija gaidāms, un ka Grieķijas valdība nevēloties nekādu palīdzības programmu. 

Tomēr nedz Vācija, nedz Francija, nedz citas lielās Eiropas valstis sola neatstāt vienkāršo Grieķu tautu bez atbalsta.

Tikmēr Varufakis arī kā "ļaunprātīgas baumas" noraidīja laikraksta "Financial Times" (FT) vēstīto, ka Grieķijas noguldītāji varētu zaudēt 30% no saviem uzkrājumiem bankās, lai palīdzētu savas valsts banku sistēmai.

FT vēstītais "ir ļaunprātīgas baumas, kuras Grieķijas Banku asociācijas vadītājs ir noliedzis", mikroemuāru vietnē "Twitter" rakstīja Varufakis.

Britu biznesa laikraksts, atsaucoties uz vārdā nenosauktiem baņķieriem un uzņēmējiem, kas pietuvināti sarunām, vēstīja, ka Grieķijas noguldītājiem ar vairāk nekā 8000 eiro uzkrājumu bankas kontā varētu nākties no daļas naudas šķirties līdzīgi kā tas notika Kiprā 2013.gada banku krīzes laikā, kad neapdrošinātos līdzekļus konfiscēja, lai stabilizētu finanšu sektoru.

"Tas notiktu vispārējas banku sektora restrukturizācijas kontekstā, kad Grieķijā tiks atjaunota glābšanas aizdevuma programma," FT atklājis viens no anonīmajiem avotiem.

Grieķijas bankas ir slēgtas kopš pirmdienas, un banku sistēmai Grieķijā draud sabrukums, kad ECB pasludinās tās par maksātnespējīgām, ja Grieķija atteiksies atmaksāt savus parādus.

Grieķijas premjerministrs Aleksis Ciprs svētdien ir izsludinājis referendumu, kurā Grieķijas iedzīvotājiem ir jāpauž savs viedoklis, vai viņi piekrīt stingrākiem taupības pasākumiem, lai valsts varētu saņemt finanšu palīdzību no starptautiskajiem aizdevējiem - SVF, EK un ECB.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti