Krustpunktā

Diskusija par Krievijas ārpolitiku, par Putina iekšpolitikas varas vertikāles stiprināšanu

Krustpunktā

Vai Latvijā notiek regresija informācijas atklātībā?

Ekonomikas ministrs Arvils Ašeradens par gāzes tirgu, uzņēmējdarbību un nodokļiem

Valsts piesaistīs konsultantu gāzes pārvades operatora «Conexus» akciju iegādei

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 6 gadiem.

Ekonomikas ministrija (EM) grasās piesaistīt starptautisku konsultantu, kas palīdzēs izvērtēt to, vai valstij būtu jāizmanto savas pirmpirkuma tiesības gāzes pārvades un uzglabāšanas operatora AS “Conexus Baltic Grid” ("Conexus") akciju iegādei. To Latvijas Radio raidījumā "Krustpunktā" atzina ekonomikas ministrs Arvils Ašeradens ("Vienotība").

Valdība ir pieņēmusi lēmumu iesaistīties potenciālā "Conexus" akciju pārdošanas darījuma vērtēšanā, teica ministrs, norādot – gadījumā, ja kāds no pašreizējiem Conexus" akcionāriem būs atradis pircēju savām akcijām, tad valstij būs jālemj – izmantot vai neizmantot savas pirmpirkuma tiesības "Conexus" akciju iegādei.

"Valdībai var nākties izmantot pirmpirkuma tiesības. Šim valdība šobrīd ir sagatavojusies. Patiesībā beigu fāzē vēl ir konsultantu piesaistīšana. Tanī brīdī, kad mums tas tiks iesniegts [pieteikums par pirmpirkuma tiesību izmantošanu], tad mēs varēsim izvērtēt to, vai mēs šīs akcijas iegādājamies vai nē," teica ministrs.

Pēc ministra sacītā, viņš divu trīs nedēļu laikā varēs pateikt to, vai valdība ātrāk – vēl pirms piedāvājuma izmantot savas pirmpirkuma tiesības – varētu lemt par valsts iespējamo dalību "Conexus". 

"Mēs piesaistām konsultantu, kas, visticamāk, būs kāda no starptautiskajām bankām, speciālisti un eksperti šajā jomā.

Mēs vienosimies, kādā veidā mēs strādājam gadījumā, ja saņemam pieteikumu par pirmpirkuma tiesībām. Mums ir diezgan strikts grafiks, kādā veidā mums ir jāatbild. Otrs, mēs strādāsim pie mehānisma, kādā veidā uzrunājam pārējos akcionārus," teica ministrs.

Jautāts, kādos gadījumos valsts varētu izmantot savas pirmpirkuma tiesības pirkt "Conexus” akcijas, ministrs lika noprast, ka tas varētu notikt situācijā, ja potenciālo "Conexus" investoru intereses šajā uzņēmumā nesakritīs ar Latvijas valsts interesēm un otrādi.

Jau ziņots, ka "Conexus" ir gāzes pārvades uzņēmums, kas saistībā ar Latvijas dabasgāzes tirgus liberalizāciju atdalīts no gāzes tirgus monopoluzņēmuma "Latvijas gāze". Pašlaik uzņēmuma akcionārs ir Krievijas „Gazprom”, kam pieder aptuveni 34% akciju. 29% akciju pieder „Marguerite Fund”, 18% Vācijas „Uniper” un 16% pieder „Itera Latvija”.

Saskaņā ar gāzes tirgus liberalizācijas nosacījumiem "Conexus" kontrolpakete līdz šā gada beigām ir jāpārdod.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti