Valsts kontrole: PV «dzīvo pāri līdzekļiem» un uzņēmumam ir vāja pārvaldība

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 8 gadiem.

Valsts kontrole (VK) pārmet Satiksmes ministrijai (SM) ļaušanu AS „Pasažieru vilciens” (PV) „dzīvot pāri līdzekļiem”. Norādīts, ka uzņēmuma neracionāli un neefektīvi izmanto savus līdzekļus, nepamatoti piešķir prēmijas savai vadībai un uzņēmuma pārvaldības kvalitāte ir neapmierinoša.

Paziņojumā medijiem tā norāda, ka pilnībā ir apstiprinājušās ziņas par uzņēmuma problēmām iekšējā kontrolē, finanšu pārvaldībā un kapitālsabiedrības pārvaldībā. „Valsts kontrole revīzijā nav guvusi pārliecību par to, ka 41,6 miljoni eiro ir iztērēti iespējami efektīvākajā veidā. Revidenti ir pārliecinājušies, ka daudzos gadījumos naudu varēja izlietot daudz racionālāk un mērķtiecīgāk. Tas būtu iespējams, ja Satiksmes ministrija (SM), kas ir 100% AS „Pasažieru vilciens” kapitāla daļu turētāja un arī nozares politikas veidotāja, rīkotos kā prasmīgs un, galvenais, ieinteresēts pārraugs,” raksta VK.

Tā uzsver, ka SM ir līdzatbildīga situācijā, kādā ir nonācis PV, jo SM rīkojusies bezatbildīgi.

„SM bezatbildīgi akceptējusi šā uzņēmuma nemākulīgo darbošanos pašplūsmā un ļāvusi „dzīvot pāri līdzekļiem”. Revīzijā, kas aptvēra laika posmu no 2012.gada 1.janvāra līdz 2014.gada 30.jūnijam, konstatēts, ka kapitālsabiedrība gadiem ilgi ir strādājusi bez stratēģiska redzējuma par savu vietu un lomu valsts ekonomikā, par to, kā tā attīstīsies un ko sasniegs,” norāda VK.

Ikgadējie dati liecina, ka gadu no gada uzņēmuma zaudējumu apmērs pieaug un finansiālā situācija arvien vairāk pasliktinās. Ja aizpērn PV strādāja ar 4,2 miljoniem eiro zaudējumiem, tad pērn situācija ir pasliktinājusies. Kontrole paredz, ka arī šis gads nebūs progresa gads un ir gaidāmi jauni zaudējumi

„Visspilgtāk SM un „Pasažieru vilciena” nemākulīgā sadarbība izpaudusies saistībā ar sabiedrībā plaši apspriesto un gaidīto projektu, kuram vajadzēja vainagoties ar jaunu, modernu vilcienu parādīšanos uz mūsu sliežu ceļiem. Neraugoties uz to, ka kapitālsabiedrība atradās finansiāli ļoti sarežģītā situācijā un strādāja ar lieliem zaudējumiem, naudas šādam projektam nebija un nebija arī garantijas, ka finansējums tiks atrasts, tas tomēr netraucēja vieglprātīgi „celt gaisa pilis” un izsludināt iepirkumus,” pārmet VK.

Tā atgādina, ka divi iepirkumi par elektrovilcienu un dīzeļvilcienu iegādi beidzās bez rezultātiem. Turklāt šobrīd neesot cerību, ka jauno vilcienu tik drīz vispār būs un PV aprēķini bijuši tālu no realitātes un PV iespējām.

„Pēc revidentu aplēsēm, ja šobrīd apturētais iepirkums tomēr turpinātos un tiktu noslēgts līgums, līgumcena būtu palielinājusies par 49,4 miljoniem eiro un kopējā summa sasniegtu 323,2 miljonus eiro. Vienota, saskaņota redzējuma par finansējuma avotu trūkums, kā arī prognozes, kas pamatotas uz aptuveniem pieņēmumiem, nevis uz finanšu situācijas izvērtējumu un konkrētiem mērķiem, novedušas pie „sasistas siles”,” kritizē VK.

Tāpat ir konstatētas pārvaldības problēmas. „Arī „Pasažieru vilciena” valdes locekļu iecelšana ir notikusi bez atbilstības kritēriju izvirzīšanas, nerīkojot konkursu. Valdes atlīdzības sistēma nav motivēta, nav vērtēts reāli nepieciešamais locekļu skaits. SM, arī nevērtējot kapitālsabiedrības 2012.gada finanšu pārskatu pēc būtības, bet pamatojoties uz sniegto maldīgo informāciju, prēmējusi „Pasažieru vilciena” valdi kopumā 11 635 eiro apmērā. SM akceptējusi, ka CSDD valdes loceklis vienlaikus ir „Pasažieru vilciena” valdes padomnieks. Darba laika uzskaite liecina, ka šī persona spējusi vienā laikā atrasties vismaz divās pilnas slodzes darba vietās un Pasažieru vilcienā trīs gadus strādājusi bez atvaļinājuma.,” raksta VK.

Pastāv arī citas pārvaldības problēmas. Piemēram, administrācijas vadošajiem darbiniekiem noteikta nesamērīga piemaksa par katru brīvdienās vai svētku dienās reģistrētu un risinātu situāciju. Arī biļešu kontrolieri var krāpties savā darbā, reģistrējot nepareizu biļešu skaitu

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti