Valsts budžeta projektu iesniegs izvērtēšanai EK

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 9 gadiem.

Valdība trešdien plāno iesniegt Eiropas Komisijai (EK) un Eirogrupai nākamā gada valsts budžeta plāna projektu, kuru tā apstiprināja 22.novembrī. Eiropas Komisija un citu eirozonas valstu finanšu ministri nevērtēs Latvijas valsts budžeta konkrētas sadaļas, bet gan budžeta atbilstību vispārējiem noteikumiem.

Pienākumu iesniegt savu budžetu izvērtēšanai Eiropas Komisijai un eirozonas valstu finanšu ministriem Latvija ir uzņēmusies, kļūstot par eirozonas dalībvalsti, un šo pārbaužu mērķis ir pārliecināties, ka valstis neuzņemas pārāk apjomīgus tēriņus vai nesamērīgas parādsaistības.

Šī iemesla dēļ Eiropas amatpersonas nevērtēs valsts budžeta tēriņu konkrētas sadaļas un to, cik taisnīgi ir sadalīti līdzekļi, bet gan tikai, vai kopējās valsts budžeta ieņēmumu un izdevumu prognozes ir ticamas un izpildāmas, kā arī vērtēs budžetā ierēķināto deficītu. Tāpēc pamatā Eiropā tiks vērtēta galvenokārt Latvijas budžeta ieņēmumu, izdevumu un deficīta attiecība pret iekšzemes kopproduktu, kā arī Latvijas ekonomikas izaugsmes prognoze.

Eiropas Komisijā savā atzinumā var sniegt arī rekomendācijas plāna uzlabošanai, un procedūra paredz, ka nacionālie parlamenti ņem vērā komisijas atzinumu, pieņemot valsts budžetu galīgajā lasījumā.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti