Valdība vienojas iesaldēt kadastrālās vērtības arī nākamajos divos gados

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 7 gadiem.

Ministru kabinets otrdien, 11. aprīlī, akceptēja Nekustamā īpašuma valsts kadastra likuma grozījumus, kas paredz arī nākamgad un aiznākamgad iesaldēt kadastrālās vērtības, kas tiek izmantotas īpašuma nodokļa aprēķināšanā. Ministri gan neatbalstīja ieceri atbrīvot vienīgo mājokli no nekustamā īpašuma nodokļa. 

Tieslietu ministrijas (TM) izstrādātajā likumprojektā norādīts, ka 2014. gada beigās apstiprinātā un 2016. un 2017. gadā spēkā esošā kadastrālo vērtību bāze būs piemērojama arī 2018. un 2019. gada kadastrālo vērtību aprēķinam.

Vienlaikus projektā ir paredzēti vairāki gadījumi, kad var izdarīt izņēmumus 2014. gadā apstiprinātajā kadastrālo vērtību bāzē, norāda TM.

Valdība vērsīsies Saeimā ar aicinājumu steidzamības kārtībā izskatīt Kadastra likuma grozījumus, lai iesaldētu kadastrālo vērtību pieaugumu un tādējādi iegūtu laiku pilnveidot nekustamā īpašuma nodokļa sistēmu.  Galīgo lēmumu pieņems parlaments.

Līdzīgs lēmums tika pieņemts jau pērn, taču ministrijas un pašvaldību intereses pārstāvošās organizācijas līdz šim nav spējušas atrast visām ieinteresētajām pusēm pieņemamu risinājumu nekustamā īpašuma nodokļa sistēmas uzlabošanai.

Valsts zemes dienesta ģenerāldirektore Solvita Zvidriņa otrdien valdības sēdē norādīja, ka patlaban dienests nopietni strādā pie kadastrālās vērtēšanas sistēmas uzlabošanas un ir apzinājis vairākas problemātiskās jomas.

Valsts zemes dienesta vadītāja Solvita Zvidriņa: Dienests strādā pie kadastrālās vērtēšanas sistēmas uzlabošanas
00:00 / 01:02
Lejuplādēt

Viņa pastāstīja, ka dienests pārskatīs ēku izmantošanas mērķu nozīmi, pārskatīs “to neoloģismu”, kas izveidojies iepriekš un novedis pie tā, ka vienā zonā dzīvojamā māja var būt dārgāka nekā tai blakus esošā viesnīca. Tāpat plānots pārskatīt apgrūtinājumi nozīmi, jo tie var gan pazemināt, gan paaugstināt īpašumu vērtību.   

Jau ziņots, ka iepriekš kadastrālo vērtību iesaldēšana atbalstīta koalīcijas sadarbības padomē, lai apturētu nekustamā īpašuma nodokļa pieaugumu.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti