Ārpus Rīgas

Par 100 tūkstoš eiro malkas šķūnis Naujenē pārtaps par muzeja ēku

Ārpus Rīgas

Ingūna Johansone par Valkas VID nodaļas slēgšanu

Valkas uzņēmējiem bažas par grozījumiem valsts sociālās apdrošināšanas likumā

Valcēnieši: Prasība palielināt sociālās iemaksas par pusslodzi vairos bezdarbnieku skaitu

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 7 gadiem.

Valkas pusē gan uzņēmēji, gan pašvaldība iebilst plānotajām likuma izmaiņām, kas paredzētu no nākamā gada likt darba devējiem sociālās apdrošināšanas iemaksas par nepilnas slodzes darbu maksāt no pilnas minimālās darba algas.

Laukos un mazpilsētās ir daudz nelielo uzņēmumu, kur nav nepieciešami darbinieki, kas strādātu pilnu darba laiku. Tie ir sētnieki, apkopējas, kas savu darbu paveic rīta un vakara stundās, palīgstrādnieki, arī nelielo veikaliņu pārdevējas, sabiedriskās ēdināšanas darbinieki, un šo uzskaitījumu varētu vēl turpināt. Bet no nākamā gada grozījumi valsts sociālās apdrošināšanas likumā liks ne vienam vien uzņēmējam pārdomāt, vai viņam tas ir izdevīgi, jo darba devējam sociālās apdrošināšanas iemaksas par nepilnas slodzes darbu būs jāmaksā no pilnas minimālās algas. Valkas uzņēmēji un arī novada pašvaldībā uzskata, ka tas palielinās bezdarbu.

''Nākotnē, ja ir apkopēja uz 60 stundām, tad ko darīt? Nezinu…'' Ne tikai apkopēju darbs, kam nepieciešams dažas stundas, bet arī mazajos veikaliņos pārdevējām ne vienmēr iznāk pilna slodze. Valkas uzņēmējs, ziedu salona īpašnieks Mārtiņš Daniels ir apņēmies savām pārdevējām darbu saglabāt:

''Man ir divas darbinieces, kur katra strādā 120 stundas [mēnesī], domāsim, lai viņas paliek uz 160 stundām, negribētos viņas samazināt, jo darbinieks jau ir vērtība.''

Uzņēmējs arī vērtē, ka mazajiem uzņēmumiem, kuriem nav lielu ienākumu, būs grūti samaksāt šo pilno sociālo nodokli:

''Gan pašvaldību iestādēs, gan uzņēmumos ir daudz tādu cilvēku, kas ir uz 60 stundām, vai uz 120 stundām, jo ir visādi tie palīgdarbiņi.''

To, ka nodokļa pieaugums var likt mazajiem uzņēmumiem atteikties no nepilna laika darbiniekiem, apstiprina arī Valkas novada domes priekšsēdētājs Vents Armands Krauklis, un arī pašvaldībai nāksies spert līdzīgu soli:

''Mums arī pašvaldībā ir vairāki darbinieki, kas ir uz 0,2 vai 0,3, vai 0,4 slodzēm, it īpaši laukos - vai nu pulciņu vadītāji, vai kultūras namos tirgo biļetes. Jāteic, ka arī, protams, mēs šos līgumus izbeigsim, šīs štata vietas likvidēsim aiz vienkārša iemesla, jo šajos gadījumos sanāk, ka tas sociālais nodoklis vairākas reizes pārsniedz to, kas reāli cilvēkam tiek izmaksāts, jo viņš tiešām reāli strādā dažas stundas nedēļā.''

Neizpratnē par to, kāpēc klāt atkal jauns nodokļa slogs, ir arī Valkas saimniecības preču veikala īpašniece Tatjana Semenjako. Viņa secina, ka uzņēmējiem būs jāizšķiras, ko darīt - vai nu paturēt darbinieku, vai meklēt citus ceļus.

''Ir atkal lieki izdevumi, un - kādi tie izdevumi būs? Tā jau atkal ir papildu slodze pircējiem, jo no kaut kurienes tā nauda būs jāņem - vai nu jātaisa veikals ciet, vai kaut kur tā naudiņa jāņem, tātad slodze pircējam. Mēs jau tur neko nevaram mainīt, mūs jau neviens nedzird. Valstij vajag papildināt savu kasi,'' sašutusi ir veikala saimniece.

Nereti arī pilnas slodzes darbinieks nemaz nav nepieciešams, piemēram, apkošanas servisā, jo telpu uzkopšana veicama rīta vai vakara stundās. Tāpat reizēm uzņēmumiem, mazajiem mājražotājiem vajag palīgus, kas nodrošina kāda steidzama pakalpojuma izpildi vai arī palīdz konkrētās darba stundās, bet pārējā laikā visu var paveikt darbinieks, kurš strādā pilnu laiku. Pusslodzes un nepilna laika darba dienas ir izdevīgas arī studentiem, lai piepelnītos, arī māmiņām, kuras audzina bērnus, taču vēlas papildināt ģimenes budžetu un arī būt sabiedrībā.

''Faktiski viņas tagad tiek ieliktas bezdarbniekos, kāpēc? Nu, cēla mērķa labad, lai viņai būtu pensija, bet viņai jau nebūs tā pensija, jo viņai jau nebūs tā darba; tagad vismaz viņai vismaz ir uzkrājums, bet tad viņai vispār nebūs uzkrājuma. Un tas mērķis, ka tagad būs labāk ar pensiju, jo par šiem cilvēkiem kāds samaksās pilnu sociālo nodokli, tas nenotiks, jo neviens uzņēmējs nebūs gatavs vairāk samaksāt nodokļos, nekā izmaksāt cilvēkam uz rokas. Un faktiski šie cilvēki paliks vispār bez tā pensijas uzkrājuma, tā nelielā nodokļa apjoma ziņā, kas iet pensijas sistēmā, tagad nenāks nekas. Jā, uz kalkulatora budžetā ir lielāki ieņēmumi, bet mēs iegūsim mazāk,'' spriež Vents Armands Krauklis.

Valkas uzņēmēji vērtē - viņu novadā, visdrīzāk, it kā labā iecere, ka sociālais nodoklis tiek maksāts no pilnas minimālās algas, nedos cerēto rezultātu, gluži otrādi, saka Mārtiņš Daniels:

''Jo ir taču arī daudzi uzņēmumi, kur nu nevar samaksāt to pilno algu. Palielināsies bezdarba līmenis, tas ir vienīgais. Tas var tomēr palielināt visā Latvijā bezdarbu vai kaut kādu aizplūšanu, dosies no Valkas uz Igauniju, vai nu citi uz ārzemēm.''

Vai arī, kā jau tas nereti notiek, tiks meklēti aplinkus ceļi un šīs sociālā nodokļa izmaiņas mudinās uzņēmējus riskēt un nelieliem darbiem vai darbam, kuram nav nepieciešams pilna slodze, strādniekus nodarbināt nelegāli - bez darba līgumiem.

 

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti