Pēcpusdiena

Kazahstānā daļu prezidenta pilnvaru nodod parlamentam un valdībai

Pēcpusdiena

Latvijas upēs turpinās ledus iešana un ūdens līmeņa svārstības

Vairāk nekā 130 vides organizācijas pieprasa ES lauksaimniecības politikas reformu

Vairāk nekā 130 organizācijas aicina radikāli reformēt Eiropas lauksaimniecības politiku

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 7 gadiem.

Vairāk nekā 130 pilsoņu grupas pirmdien, 6.martā, aicinājušas Eiropas Savienības (ES) līderus radikāli reformēt ES kopējo lauksaimniecības politiku (KLP), informē Latvijas Dabas fonda (LDF) pārstāve Liene Brizga-Kalniņa.

Starp šim grupām ir  vides organizācijas, zemnieki, tostarp bioloģiskie lauksaimnieki, ilgtspējīgas mežsaimniecības atbalstītāji, veselības organizācijas, dzīvnieku labklājības organizācijas, kā arī patērētāju tiesību, godīgās tirdzniecības, kultūras mantojuma un lauku attīstības organizācijas, patērētāju kooperatīvi, ilgtspējīga tūrisma asociācijas un citas no 25 Eiropas valstīm.

Aicinājums adresēts lauksaimniecības ministriem, kuri pirmdien tiekas Briselē, lai apspriestu ES KLP. Tāpat Eiropas Komisija (EK) ir sākusi KLP nākotnes publisko apspriešanu.

Organizācijas ir sagatavojušas kopīgu uzsaukumu "Laba pārtika, laba lauksaimniecība - tagad!", kurā pauž uzskatu, ka

pašreizējā pārtikas un lauksaimniecības sistēma nedarbojas, jo tā atbalsta industriālo lauksaimniecību, un tāpēc aicina veikt fundamentālu Eiropas KLP reformu.

Šāda reforma ir steidzami nepieciešama, lai pārietu uz tādu pārtikas un lauksaimniecības sistēmu, kas veido godīgas un daudzveidīgas pārtikas un lauksaimniecības ekonomikas, kā arī respektē vidi un dzīvnieku labklājību, domā par cilvēku veselību un darbojas atbildīgi, norāda LDF pārstāve.

Kā Latvijas Radio raidījumā "Pēcpusdiena" pauda LDF padomes loceklis Andrejs Briedis, aicinājums radikāli reformēt ES KLP tagad tiek izteikts, ņemot vērā to, ka ES ir sākusies diskusija par to, kādai ir jābūt ES KLP pēc 2020.gada. 

Pēc Brieža teiktā, pašreiz EK KLP nesasniedz savus mērķus, un ar to nav apmierināti ne tikai vides aizstāvji, bet arī lauksaimnieki. No ES kopējā budžeta apmēram 40% līdzekļu tiek novirzīti ES KLP īstenošanai.

Kooperatīvās sabiedrības "Mūsmāju dārzeņi" valdes priekšsēdētāja Edīte Strazdiņa Latvijas Radio raidījumā "Pēcpusdiena" norādīja, ka ES dalībvalstīs situācija lauksaimniecības jomā atšķiras. Latvija nav industriāla valsts un cenšas attīstīt salīdzinoši "zaļu" produktu ražošanu. 

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti