Vācijas «E.On» pārdoto «Latvijas gāzes» akciju cena – par 40% zemāka nekā Latvijai piedāvātā

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 7 gadiem.

Vācijas enerģētikas gigants E.ON, kas gada sākumā pārdeva tam piederošo 28,97% “Latvijas gāzes” (LG) akciju Luksemburgas fondam “Marguerite”, saņēma par tām aptuveni 100 miljonus eiro, kas ir aptuveni par 40% mazāk, nekā savulaik Latvijas valdībai piedāvātā cena, vēsta Rus.lsm.lv 

Darījums ar finanšu investoru “Marguerite Gas I S.à r.l.” noslēgts janvārī, un toreiz pārdevējs un pircējs nevēlējās izpaust akciju paketes cenu.  Taču “E.ON” holdings Vācijā ir biržā kotētais uzņēmums, tagad cena ir publiski zināma. Nesen publiskotajā ceturkšņa  pārskatā kompānija paziņoja investoriem, ka darījuma summa ir “aptuveni 100 miljoni eiro” jeb aptuveni 8,65 eiro par akciju. Vācieši atzinuši, ka viņi akcijas pārdevuši ar “minimāliem zaudējumiem”.

Iepriekš prasīja vairāk

2014.gada vasarā Latvijas valdībai piedāvāts iegādāties akcijas par lielāku cenu –  47,2% akciju paketi par 220 miljoniem eiro jeb 11,68 eiro par akciju, kas ir par 40% vairāk. Toreizējā premjerministre Laimdota Straujuma (“Vienotība”) toreiz pauda, ka šī cena ir pārāk augsta un par tādu cenu valdība akcijas nepirks.

Rezultātā “E.ON” nolēma paturēt 18,3% “Latvijas gāzes” akciju, bet pārdot - 28,97%.

Darījuma noslēgšanas dienā, 28.janvārī, “Nasdaq Riga” biržā “Latvijas gāzes” akciju  tirdzniecība beidzās ar cenu 9,82 eiro par akciju.

Biržā “Nasdaq Riga”, kur “Latvijas gāzes” akcijas pārdod privātie investori, pēdējā cena ir 10,5 eiro par akciju, kas ir par aptuveni 25% vairāk nekā Luksemburgas fonda samaksātā cena.

Situācija cita, cena cita?

Finanšu kompānijas "Laika stars" valdes priekšsēdētājs Vadims Jerošenko atzina, ka fondam “Marguerite” un Latvijas valdībai piedāvātās cenas par LG akciju būtiski atšķiras, tomēr tas ir skaidrojams lielākoties ar to, ka situācija, kad LG akcijas piedāvātas Latvijas valdībai, bija pavisam cita.

Jerošenko norādīja – tad, kad Vācijas "E.ON" pirmo reizi piedāvāja pārdot savu 47,2% LG akciju paketi, par to prasīti aptuveni 600 miljoni eiro. Latvijas valdībai izteiktajā piedāvājumā par šo paketi prasīti jau mazāk – vairāk nekā 200 miljoni eiro. Taču arī šis piedāvājums izteikts pirms pāris gadiem, kad neviens vēl skaidri nezināja, ka LG zaudēs monopoltiesības.

Taču situācija mainījās un kļuva skaidrs, ka Latvijas gāzes tirgus pakāpeniski tiks atvērts. "Eiropā nav tik liela rinda ar potenciālajiem investoriem, kas būtu gatavi maksāt naudu situācijā, kad nav skaidrs, kāds būs tas tirgus un kādas būs cenas gāzei," skaidroja kompānijas "Laika stars" vadītājs.

Iepriekš investīciju baņķieris Ģirts Rungainis pieļāva, ka visa 47,2% akciju pakete ir 150 – 250 miljonu eiro vērta, “Finasta” eksperti to novērtēja par 400 miljoniem eiro, bet “Itera Latvija” vadītājs Juris Savickis – par 600 miljoniem eiro. 

Jau ziņots,  ka vēl 2014.gadā "EO.N Ruhrgas" paziņoja, ka vēlas pārdot tam piederošās akcijas. Izskanēja, ka Vācijas energokompānijas noteiktā cena varētu būt 220 miljoni eiro, ko Latvijas valdība vērtēja kā pārāk augstu.  Un 28.janvārī akcijas iegādājās "Marguerite Fund", kas ir izveidots ar sešu vadošo Eiropas finanšu institūciju un Eiropas Komisijas atbalstu, lai veiktu kapitālieguldījumus infrastruktūrā 28 ES dalībvalstu robežās.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti