Uzņēmēji: FM piedāvājums diferencēt neapliekamo minimumu mērķi nesasniegs

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 8 gadiem.

Finanšu ministrijas ierosinājumi, visticamāk nesasniegs cerēto ieguldījumu sabiedrības nevienlīdzības mazināšanā, un arī naudas ieguvumu izteiksmē tie var sevi neattaisnot ne no valsts, ne nodokļu maksātāju interešu viedokļa – šādu vērtējumu  Finanšu ministrijas priekšlikumiem par neapliekamā minimuma diferenciāciju sniegušas uzņēmēju organizācijas. 

Finanšu ministrijas priekšlikumi paredz, ka no 2020.gada tiem strādājošajiem, kuru algas ir virs 1500 eiro, neapliekamais minimums pakāpeniski saruks, savukārt zemāko algu saņēmējiem, kuru algas ir līdz 380 eiro, neapliekamais minimums pakāpeniski tiks palielināts līdz 160 eiro.

Finanšu ministrs Jānis Reirs (“Vienotība”) Latvijas Radio sacīja, ka ar šo soli Latvijas nodokļu sistēmā ir plānots ieviest nosacītus progresivitātes elementus.

Finanšu ministrijas mērķis līdz 2020.gadam panākt, ka lielo algu saņēmējiem nebūs neapliekamais minimums, diskusijās var izkristalizēties labāks piedāvājums, bet šis priekšlikums ir pirmais Latvijas vēsturē, kura mērķis ir ieviest progresivitāti atalgojumu nodokļu sistēmā,  norādīja Reirs.

Tomēr priekšlikums ir izpelnījies izteikti kritisku vērtējumu no uzņēmēju organizācijām un kā neveiksmīgākais tiek vērtēts ierosinājums, ka strādājošajiem būs jādeklarē savi ienākumi, lai saņemtu neapliekamo minimumu.

Latvijas Tirdzniecības un Rūpniecības kameras valdes priekšsēdētājs Jānis Endziņš norāda – tas ir papildus administratīvais slogs, kas rada izmaksas gan valstij, gan nodokļu maksātājam, un rada risku, ka algas saņēmējs šo iespēju var neizmantot.

Viena no problēmām ir tā, ka nebūtu pareizi uzlikt cilvēkiem administratīvo slogu, un tā būs arī problēma valsts pusē. Vajadzētu atrast modeli, kas būtu vienkāršāk administrējams, uzskata Endziņš.   

Jānis Endziņš arī uzsver, ka galvenais iemesls, kāpēc ierosinātā kārtība neveicinās nevienlīdzības mazināšanos sabiedrībā, ir fakts, ka neapliekamais minimums jau šobrīd Latvijā ir ļoti zems.

Jautājums ir arī par pašiem neapliekamiem minimumiem, jo tas ir viens no zemākajiem pasaulē, norāda Endziņš.

Lai gan Finanšu ministrija atzīst, ka vēl ir gatava diskutēt par ierosinājumu, valdības sociālie partneri ir pārsteigti arī par to, ka šādas diskusijas nav sāktas vēl pirms priekšlikuma publiskošanas, saka Endziņš.

Pārsteidz pieeja, ka sākumā ir gatavs priekšlikums un preses konference, un tikai pēc tam diskusijas ar partneriem, norāda Endziņš.

 Finanšu ministrijas aplēsēm, jaunā ierosinājuma fiskālā ietekme uz valsts budžetu būs negatīva – piecos gados tā ieviešanas rezultātā plānots iekasēt par aptuveni 21 miljonu eiro mazāk, nekā sistēmu nemainot.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti