Panorāma

Nodokļu slogam jāpieaug?

Panorāma

Maidana dzīve pēc revolūcijas

Turcija gaida latviešu uzņēmējus

Turcija gaida Latvijas uzņēmējus

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 9 gadiem.

Turcija ar savu lielo noieta tirgu var būt laba iespēja Latvijas uzņēmējiem un laba alternatīva tiem, kuri zaudējuši Ukrainas tirgu. Šonedēļ Valsts prezidentu Andri Bērziņu oficiālā vizītē Turcijā pavadīja vairāki uzņēmēji. 

Latvijas Turcijas biznesa forums Stambulā  bija kupli apmeklēts. Savstarpējās sarunās abu valstu uzņēmējiem ir iespēja nodibināt jaunus kontaktus.  2012.gadā Turcija bija 14. lielākais Latvijas eksporta partneris - eksportētas preces par 101 miljonu latu, bet importētas - par 44 miljoniem.  Turkiem visvairāk interesē Latvijas metāla izstrādājumi – precīzāk, dzelzs atkritumi un lūžņi, kas veido 85% eksporta, pēc tam seko koksne un lopkopības produkcija.

„Jums ir lieliski kokrūpniecības materiāli, veselības aprūpe. Mūs interesē arī lauksaimniecības produkcija. Un visbeidzot, mūsu uzņēmējus visticamāk interesēs Latvijas uzņēmēju dalība mūsu enerģētikas projektos, kam nākamo desmit gadu laikā mēs plānojam tērēt 130 miljardus dolārus,” stāstīja Turcijas Neatkarīgo rūpnieku federācijas prezidents Nails Olpaks.

Latvijas iespējas piedāvāt turkiem konkurētspējīgu produkciju slavēja arī Valsts prezidents Andris Bērziņš, uzsverot, ka Latvija bija uzticams biznesa partneris un tāds arī paliks.

Vizītes ietvaros Turciju apmeklēja plaša izglītības darbinieku delegācija. Šobrīd Latvijā mācās 200 turku studenti, no kuriem ceturtā daļa Latvijas Universitātē.

„Turcijā katru gadu viens miljons studentu nav apmierināti ar izglītības kvalitāti,” atzīmēja Latvijas Universitātes zinātņu doktors Ivars Muižnieks.

„Protams, šajā laikā Latvija, kad augstākajai izglītībai jāmeklē iespēja piesaistīt studentus no citām valstīm, tā ir ļoti interesanta iespēja. Mums jau ir kontakti ar turku vietējo kopienu, kas vēlas palīdzēt saviem jauniešiem no dažādām Turcijas pilsētām un iepazīties ar ES izglītības procesiem,” atklāj Muižnieks.

Turcijas tirgū jau desmit gadus strādā uzņēmums „Latvijas finieris”. Uzņēmuma pārstāvis pie kādas Stambulas ēkas nekļūdīgi atpazīst uzņēmuma saplākšņus, kas te kalpo kā sēta.

„Pieprasījums ir tik liels, ka apsteidz piedāvājumu,” atzīst “Latvijas finiera” pārdošanas dienesta direktors Aldis Kulpe.

Turcijā satiekas Eiropa ar Austrumiem. 80 miljonu lielajā valstī dzīve kūsā gan dienu, gan nakti. Latvijas uzņēmēji cer, ka prezidenta vizīte palīdzēs apgūt šo noieta tirgu.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti