Dienas ziņas

No 1.marta – jauna iepirkumu kārtība

Dienas ziņas

Ludzā veidojas rinda uz PII "Pasaciņa"

Pilnveido zināšanas bioloģiskajā lauksaimniecībā

Talsos zemnieki pilnveido zināšanas bioloģiskajā lauksaimniecībā

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 7 gadiem.

Lai varētu piedalīties lauksaimniecības programmās un saņemt platību maksājumu atbalstu, ir jābūt attiecīgai izglītībai. Lauksaimnieki no dažādām Latvijas vietām ir gatavi mērot ceļu uz Talsiem, lai iegūtu nepieciešamās zināšanas un apliecību par to, kā var veidot bioloģisko saimniecību. 

 

Lauksaimnieks Reinis Valdmanis no Talsu novada tikai pirms gada nopietni nolēmis pievērsties lauksaimniecībai pēc tam, kad pats strādājis kādā zemnieku saimniecībā. Šobrīd viņš rūpējas par teju 20 gaļas lopiem, bet nākotnē plāno savu saimniecību attīstīt. Reinis jau ieguvis sertifikātu bioloģiskajā lauksaimniecībā, pabeidzot kursus, kurus organizē Latvijas Lauku konsultāciju un izglītības centrs.

"Es tur iemācījos ļoti daudz vērtīgu lietu. Manā skatījumā sarežģīti. Ir ļoti daudz jāpiedomā pie tā. (..) Es to centīšos pielietot savā tuvākajā nākotnē visas zināšanas, ko es iemācījos," atzina ZS "Smiltiņi" saimnieks Reinis Valdmanis.

Cilvēki ir kļuvuši prasīgāki. Ja sākotnēji tika pieņemta jebkāda informācija, ko piedāvā konsultāciju centri, tad šobrīd lauksaimnieki sākuši izvērtēt apmācību programmas un izvēlas kvalitatīvus kursus.

Kā atzīst jomas speciālisti, aizvien vairāk lauksaimnieku grib pievērsties bioloģiskajai lauksaimniecībai, jo pieteikušies platību maksājumiem, un ir cilvēki, kuri vēlas saimniekot bioloģiski pārliecības pēc. Šobrīd Lauku atbalsta dienesta (LAD) Ziemeļkurzemes reģionālās pārvaldes apkalpes teritorijā reģistrētas 278 bioloģiskās saimniecības.

"Viņi palika vairāk tagad, uz jauno plānošanas periodu. Bet tur līdz ar to arī nedaudz izmaiņas viņiem tika veiktas. Ir nepieciešamas mācības tiem, kuri startē jaunajā plānošanas periodā no jauna bioloģiskajā lauksaimniecībā," teica LAD Ziemļkurzemes lauksaimniecības pārvaldes Eiropas Savienības tiešo maksājumu daļas vadītājs Andris Balandins.

Kursu laikā lauksaimnieki apgūst zināšanas par visām bioloģiskās lauksaimniecības nozarēm – augkopību, lopkopību, biškopību un citām.

Tiek apgūti arī ekonomikas pamati, grāmatvedība, mācīts par ārstniecības augiem, netradicionālajiem augiem. Kursu laikā studenti dodas arī pieredzes braucienos uz bioloģiskajām saimniecībām.

"Ļoti daudz ko redzēju, ko man vajadzētu apgūt, ko es centīšos savā saimniecībā arī attīstīt," teica Valdmanis.

Pabeidzot 160 stundu kursus, lauksaimniekiem tiek dota iespēja kārtot eksāmenu, aizstāvot ražošanas plānu, kuru izstrādā kursu laikā. No 40 studentiem 39 eksāmenu nokārtoja, saņemot 1. kvalifikācijas līmeni bioloģiskajā lauksaimniecībā ar tiesībām startēt lauksaimniecības programmās.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti