«Swedbank» un SEB banka samaksās KP noteikto soda naudu

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 9 gadiem.

„Swedbank” un arī SEB banka plāno samaksāt soda naudu, ko savulaik piemērojusi Konkurences padome (KP) par neatļautas vienošanās īstenošanu.

KP 2011.gada martā pieņēma lēmumu, ar kuru konstatēja aizliegtu vienošanos starp 22 komercbankām par komisijas maksām par maksājuma karšu pieņemšanu. Bankām tika uzlikts sods kopumā 7,8 miljonu eiro jeb tolaik 5,5 miljonu latu apmērā. Lielākā soda nauda tika piemērota "Swedbank", kurai jāsamaksā 4 027 259 eiro. Savukārt "SEB bankai" piemērots sods 795 022 eiro.

"Swedbank" ārējās komunikācijas vadītāja Vineta Savicka  atzina, ka ir bijis pārāk maz laika, lai izanalizētu visus argumentus. "Taču, lai arī joprojām uzskatām, ka esam rīkojušies pareizi, attīstot karšu norēķinu sistēmu Latvijā, tiesas lēmumu respektēsim un soda naudu pilnā apjomā samaksāsim tuvākajās dienās," informēja bankas pārstāve.

Arī "SEB bankas" ārējās komunikācijas projektu vadītāja Anna Vilsone apliecināja, ka naudas sods tiks samaksāts. "Neskatoties uz to, ka pirms vairākiem gadiem veidojām Latvijas norēķinu sistēmas infrastruktūru ar mērķi nodrošināt lētākus un ērtākus pakalpojumus klientiem, tomēr, respektējot Augstākas tiesas lēmumu, tiesas spriedumu izpildīsim un naudas sodu samaksāsim," informēja Vilsone.

Kā ziņots, 2011.gadā KP secināja, ka bankas ir kopīgi ilgstoši fiksējušas savstarpējās komisijas maksas par patērētāju pirkumiem ar maksājumu kartēm, kas savukārt noteica zemāko līmeni tiem maksājumiem, kurus bankām veica tirgotāji, kas savās tirdzniecības vietās pieņem maksājuma kartes. Aizliegtā vienošanās attiecās arī uz komisijas maksām, ko bankas maksāja viena otrai par bankomātu pakalpojumiem. Tādējādi tika deformēta konkurence, kā arī nodarīts kaitējums gan tirgotājiem, kas pieņem karšu maksājumus, gan patērētājiem, skaidro KP. Aizliegtā vienošanās bija spēkā no 2002.gada 1.decembra līdz 2011.gada 7.janvārim, tomēr banku dalības ilgumi tajā bija atšķirīgi.

KP savā lēmumā bankām uzlika naudas sodu kopumā 7,819 miljonu eiro apmērā. Vairākas bankas sodu uzreiz samaksāja, bet citas KP lēmumu pārsūdzēja. 2012.gada augustā, pirms lietas izskatīšanas Administratīvajā apgabaltiesā, KP noslēdza izlīgumus ar AS "Norvik banka", AS "Citadele banka" un "Nordea" bankas Latvijas filiāli. Attiecīgi ar šīm bankām tiesvedība tika izbeigta, KP lēmums attiecībā uz tām stājās spēkā un tika nomaksāti naudas sodi. Pēc tam, kad 2013.gada maijā KP lēmumu apstiprināja Administratīvā apgabaltiesa, tiesvedību neturpināja un sodu nomaksāja arī AS "Akciju komercbanka "Baltikums"". Pārējās bankas toreiz izmantoja savas tiesības ar kasācijas sūdzību vērsties Augstākās tiesas Senātā.

Šonedēļ pēc Augstākās tiesas sprieduma ir stājies spēkā un vairs nav pārsūdzams KP 2011.gadā pieņemtais lēmums par aizliegtu vienošanos sodīt 22 Latvijas komercbankas. Attiecīgi viena mēneša laikā bankām, kas uzturēja tiesvedību, jānomaksā tām piemērotais naudas sods.

Latvijas Komercbanku asociācija joprojām uzskata par nepamatotu KP lēmumu, ar kuru visai Latvijas banku industrijai tika pārmesta neatļautas vienošanās īstenošana, ieviešot un uzturot starpbanku komisijas maksu par maksājumu karšu sistēmas uzturēšanu. Tādējādi kopumā KP soda bankas par norēķinu karšu apkalpošanas sistēmas izveidi un attīstību, uzskata asociācija.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti