Rīta Panorāma

Eiropas Savienības un Ukrainas samits. Telefonintervija ar Oditu Krenbergu

Rīta Panorāma

Izstāde "Daudzveidība vienotībā"

Mazās paciņas lielais ceļojums

Sīkpaku sūtījumi «Latvijas pastam» kompensē sarukušo vēstuļu daudzumu

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 8 gadiem.

Vidēji statistiski pērn katrs Latvijas iedzīvotājs vismaz vienu reizi ir pasūtījis paciņu no ārzemēm. Par 80 procentiem 2014.gadā pieaudzis nosūtīto starptautisko sīkpaku daudzums, kas uzņēmumam "Latvijas pasts" ir ļoti izdevīgi un savā ziņā glābj valsts uzņēmumu, jo vēstules tiek sūtītas retāk un iedzīvotāji presi abonē mazāk. Lielākā daļa sūtījumu Latvijā nonāk pa gaisa ceļiem.

Vairāk nekā divi miljoni paku un paciņu pagājušajā gadā atceļojušas pie Latvijas iedzīvotājiem no visas pasaules. Pārsvarā tie ir sūtījumi no tā sauktajām trešajām valstīm, jo iepirkšanās internetā kļūst arvien populārāka. "Pagājušajā gadā starptautisko sīkpaku sūtīšanai pieaugums ir 80 procenti, ko mēs vērtējam kā ļoti labu rezultātu. Atliek tikai veicināt, lai cilvēki vēl vairāk iepirktos internetā," stāsta “Latvijas pasta” valdes priekšsēdētājs Arnis Salnājs.

Tas, ka arvien vairāk cilvēki iepērkas tīmeklī, savā ziņā pat glābj uzņēmumu “Latvijas pasts”, jo vēstules tiek sūtītas retāk, un arī presi abonē mazāk.

Mazās, bet reizēm arī nebūt ne tik mazās paciņas dažkārt ceļo no pasaules otras malas. "Bieži vien, saņemot sūtījumu pēc iepirkšanās kādā Anglijas, Vācijas vai Amerikas veikalā, redzams, ka faktiski tas ir sācis savu ceļu no Ķīnas vai no kādas citas Āzijas valsts," stāsta Salnājs.

Lielais vairums - 80-90 procenti - starptautisko sūtījumu Latvijā nonāk pa avio ceļiem. Ja paciņa sūtīta no kādas trešās pasaules valsts, ļoti iespējams, ka par tās saturu vispirms pārliecināsies muitnieki. Slavenu zīmolu preču viltojumi ir starp biežāk konstatētajiem pārkāpumiem. Muitnieki arī pārliecinās, vai preces vērtība atbilst sūtījumā uzrādītajai. Lai apietu nodokļu nomaksu, to nereti norāda samazinātu. Tomēr paļaušanās uz veiksmi, kas konfliktē ar likumu, var novest pie ilgstošām attiecībām ar likumsargiem un naudas soda maksāšanas. Pēc pārbaudēm Latvijas muitas gaņģos paciņa nonāk “Latvijas pasta” šķirošanas centrā. "Ļoti īsā laikā, tas ir stundu jautājums, kad mēs saņemam to šeit, šajā cehā un tad dienas laikā - atkarīgs, cikos šī lidmašīna ienākusi, - tad dienas laikā mēs šos sūtījumus cenšamies nogādāt nodaļās," turpina Salnājs.

Atšķirībā no ārzemju kolēģiem vismaz pagaidām Latvijas pastniekus nav sasnieguši tik eksotiski sūtījumi kā dzīvs pitons vai divmetrīga palma.

Un tomēr piegādājamo lietu klāsts ir ļoti dažāds. "Pārtika, telefoni, veca nauda, kas vairāk kolekcionāriem sūtīta. Dažādas izraktas lietas no zemes, ar ko cilvēki dažādās interneta platformās apmainās ar informāciju, "ebay". Cilvēki cenšas to pārdot kādam vai iemainīt. Un tās lietas ceļo," Latvijas Televīzijai pastāstīja “Latvijas pasta” vadītājs Salnājs.

Īpaši saspringts vienmēr ir pirmssvētku laiks, un tad gan sūtījumu nogādāšana līdz pasta nodaļām aizņem vairāk laika nekā parasti. Lai kavēšanos mazinātu, laikus jāpārliecinās, vai iekāroto preci drīkst piegādāt Latvijas teritorijā. "Vajadzētu pārliecināties, vai saņēmējvalstī saņēmējam ar to neradīsies problēmas. Jo nosūtot viņš jau radīs nedaudz problēmas saņēmējam, jo viņam būs jāiet uz muitu skaidroties vai varbūt vēl uz kādu dienestu, kam tad tāda manta bija paredzēta un vai saņēmējs nezināja, ka tādu nedrīkst sūtīt," skaidro Salnājs.

Tiek lēsts, ka šogad tīmeklī iepirksimies vēl par 20 procentiem vairāk nekā pērn un uz Latviju ceļojošo paciņu skaits  pieaugs.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti