Satversmes tiesa: Subsidētās elektroenerģijas nodoklis ieviests likumīgi

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 8 gadiem.

Subsidētās elektroenerģijas nodokļa ieviešana bijusi likumīga un atbilst Satversmei, secinājusi Satversmes tiesa (ST), kas piektdien  pasludināja spriedumu lietā, kurā atjaunojamās enerģijas ražotāji apstrīdēja šī nodokļa ieviešanu.

Konstitucionālās sūdzības iesniedzēji – virkne atjaunojamās enerģijas ražotāju – vērsās ST, apstrīdot Subsidētās elektroenerģijas nodokļa ieviešanas likumības atbilstību Satversmes 1. un 105.pantam, kas attiecīgi noteic, ka Latvija ir neatkarīga demokrātiska republika un ka  ikvienam ir tiesības uz īpašumu.

Tiesa uzsvēra, ka nodokļa rezultātā ieviestais ražotāju pamattiesību ierobežojums ir pamatots un racionāls.

No atjaunojamās elektroenerģijas ražotājiem bija pārmetumi par likuma pārāk sasteigtu pieņemšanu bez pienācīgas konsultēšanās ar nozari. Savukārt tiesas priekšsēdētājs Aldis Laviņš, nolasot tiesas spriedumu, noraidīja šos pārmetumus. Likumdevēja rīcība bijusi atbilstoša Satversmei un citu likumu normām.

ST priekšsēdētājs Aldis Laviņš
00:00 / 01:01
Lejuplādēt

Ziņots, ka subsidētās elektroenerģijas nodoklis tika ieviests 2014.gadā, lai ierobežotu elektroenerģijas subsīdiju radīto slogu uz elektroenerģijas cenām. Tomēr tas izraisīja atbalstītās enerģijas ražotāju asus protestus un pamudināja sūdzēties gan Satversmes tiesā, gan Eiropas Komisijā.

Ja Satversmes tiesa prasību šajā lietā būtu atzinusi par neatbilstošu Satversmei, atjaunojamās enerģijas ražotājiem un koģenerācijas stacijas īpašniekiem būtu bijis pamats pieprasīt no valsts atmaksāt jau līdz šim iekasēto nodokli vairāk nekā 38 miljonu eiro apjomā.

Prasība gan ir noraidīta. Tomēr valsts joprojām nevar izmantot nodoklī iekasēto naudu, jo ražotāju sūdzību par nodokli un Latvijas enerģētikas subsīdiju sistēmu kopumā izskata arī Eiropas Komisija. Sākotnēji bija iecerēts, ka Eiropas Komisiju lēmumu par subsidētās enerģijas nodokli varētu izskatīt dažu mēnešu laikā, tomēr izskatīšanas termiņš ticis vairākkārt atlikts un tiek prognozēts tikai šī gada rudenī.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti