Sākta uzņēmumu obligāciju atpirkšana Vērtspapīru atpirkšanas programmas ietvaros

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 7 gadiem.

Aizvadītajā nedēļā Eiropas Centrālā banka (ECB) paplašinājusi Vērtspapīru atpirkšanas programmas darbību, tās ietvaros sākot uzpirkt ne tikai valdību, bet arīdzan lielo uzņēmumu izdotās aizņēmumu obligācijas. Lēmumu paplašināt Vērtspapīru atpirkšanas jeb tā dēvēto kvantitatīvās mīkstināšanas programmu ECB padome pieņēma jau šā gada martā.

 

Cenšoties atdzīvināt Eirozonas ekonomiku un kreditēšanu, jau kopš aizvadītā gada marta ECB īsteno vēl nepieredzēti vērienīgu Vērtspapīru atpirkšanas programmu. Sākot no šā gada 8. jūnija, ECB ar sešu Eirozonas valstu centrālo banku starpniecību uzsākusi arī Eirozonas valstu lielāko uzņēmumu emitēto obligāciju atpirkšanu.

„Šīs politikas ietvaros ir sākta šī lielā, visaptverošā paplašinātā aktīvu pirkšanas programma. Programmas ietvaros tiks pirktas uzņēmumu, ne banku, bet gan nefinanšu sektora uzņēmumu obligācijas,"

programmas pamatprincipus skaidro Latvijas Bankas (LB) Monetārās politikas pārvaldes Finanšu tirgus analīzes daļas galvenā ekonomiste Krista Kalnbērziņa.

Argumentējot iemeslus, kādēļ ECB padome nolēmusi paplašināt Vērtspapīru atpirkšanas programmas ietvaros uzpērkamo vērtspapīru klāstu, ietverot tajā arī lielāko uzņēmumu izlaistos parāda vērtspapīrus, Kalnbērziņa norāda: „Šī programma, kas uzpērk tieši uzņēmumu obligācijas, ir vēl viens solis tuvāk reālai ekonomikai, reāliem uzņēmumiem, izņemot ārā no šīs ķēdes banku spēju vai nespēju, vēlmi vai nevēlēšanos kreditēt šos uzņēmumus. Tas nozīmē, ka Centrālā banka tiešā veidā piedalīsies uzņēmumu kreditēšanā un šie uzņēmumi tiešā veidā iegūs savus līdzekļus no finanšu tirgus".

LB tiešā veidā šīs programmas īstenošanā neiesaistīsies. Turklāt, ņemot vērā programmas nosacījumus, proti to, ka

atpirkti tiks tikai tādu uzņēmumu vērtspapīri, kam starptautiskās kredītreitingu aģentūras ir noteikušas kredītreitingu, kas nav zemāks par „BBB-„, uz netiešu dalību šajā programmā varētu pretendēt tikai viens Latvijas uzņēmums – „Latvenergo”.

„Latvijā vienīgais uzņēmums, kas varētu pretendēt, ir „Latvenergo”. Protams, „Latvenergo” aktīviem ir potenciāls piedalīties šajā programmā," apstiprina Kalnbērziņa.

Turklāt, ņemot vērā to, ka „Latvenergo” pieder valstij, šīs kompānijas emitētās obligācijas varētu tikt atpirktas tikai tā dēvētajā otrreizējā tirgū, tas ir, no bankām vai investīciju fondiem.

ECB iesaistīšanās uzņēmumu vērtspapīru atpirkšanā izpelnījusies neviennozīmīgu vērtējumu. Kritiķi norāda, ka šādi Eiropas Centrālā banka veicina tirgus kropļošanu. Bet Igaunijas Centrālās bankas prezidents Ardo Hansons „The Wallstreet Journal” paudis cerību, ka šādā veidā tiks sasniegts Vērtspapīru atpirkšanas programmas galvenais mērķis – sekmēt inflāciju un Eirozonas ekonomikas izaugsmi.

 

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti