Saeima noraida ieceri likvidēt auto ekspluatācijas nodokli

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 9 gadiem.

Saeima ceturtdien noraidīja opozīcijā esošās Latvijas Reģionu apvienības (LRA) priekšlikumu atteikties no ikgadējā transportlīdzekļa ekspluatācijas nodokļa un tā vietā par diviem centiem palielināt akcīzi benzīnam un autogāzei un par 5 centiem  dīzeļdegvielai.

LRA piedāvāja izmaiņas likumā, lai  nodrošinātu, ka iedzīvotājs un uzņēmums nemaksā avansā (par visu gadu) transportlīdzekļa ekspluatācijas nodokli, bet maksā par reālo laiku, kad tiek lietots transportlīdzeklis.

Akcīzes nodoklis degvielai:

Benzīns
 Igaunija – 422,77 euro/1000 l;

    Lietuva – 434,43 euro/1000 l;

    Latvija – 411,21 euro/1000 l;

dīzeļdegviela:

    Igaunija – 392,92 euro/1000 l;

    Lietuva – 330,17 euro/1000 l;

    Latvija – 332,95 euro/1000 l;

autogāze:

   Igaunija – 125,26 euro/1000 l;

   Lietuva – 304,10 euro/1000 l;

   Latvija – 161,00 euro/1000 l.

Tāpat LRA piedāvāja likvidēt tā saukto “dienesta auto nodokli” jeb uzņēmumu vieglo transportlīdzekļu nodokli, ko uzņēmumi maksā, lai varētu braukt no mājām uz darbu un otrādi, bet savukārt valsts pārvaldē – netiek maksāts nodoklis par to, ka amatpersona izmanto transportlīdzekli, lai nokļūtu no darba uz mājām un otrādi.

LRA piedāvātie grozījumi paredzēja likvidēt transportlīdzekļa ekspluatācijas nodokli motocikliem, tricikliem, kvadricikliem, vieglajiem automobiļiem, kā arī  likvidēt uzņēmumu vieglo transportlīdzekļu nodokli.

Lai valsts budžetā nerastos zaudējumi no neiekasētajiem nodokļiem, piedāvāts paaugstināt akcīzes nodokli benzīnam un gāzei par 0,02 eiro par litru, dīzeļdegvielai par 0,05 eiro par litru.

LRA atzina, ka tas paaugstinās degvielas cenas, taču Igaunijā un Lietuvā vairākiem  transportlīdzekļiem nepiemēro transportlīdzekļa ekspluatācijas nodokli, bet degvielas cenas ir praktiski vienādas visās trīs Baltijas valstīs. 

Valsts budžeta ieņēmumu un izdevumu daļa tiktu sabalansēta, jo ieņēmumi no akcīzes nodokļa palielinātos par aptuveni 60 - 80 miljoniem eiro, kas kompensētu neiekasēto nodokļu apjomu par uzņēmuma vieglo transportlīdzekļu nodokli un transportlīdzekļu ekspluatācijas nodokli, uzskata LRA.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti