Šadurskis skeptisks par iespējām būtiski koriģēt budžetu Saeimā

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 9 gadiem.

Ar nākamā gada valsts budžetu daudzi noteikti nebūs apmierināti, jo gaidas vienmēr ir daudz lielākas par iespējām, tomēr galvenās prioritātes – veselība, drošība, zaudējumu kompensācija lauksaimniekiem – iespēju robežās ir nodrošinātas. To intervijā Latvijas Radio sacīja Saeimas Budžeta un finanšu komisijas priekšsēdētājs Kārlis Šadurskis („Vienotība”), piebilstot – parlaments nevarēs būtiski koriģēt budžetu.

Šadurskis gan norādīja, ka izglītībai vajadzētu vairāk naudas, lai ieviestu jauno pedagogu atalgojuma modeli, tomēr pašlaik tam līdzekļu neesot.

Savukārt par iespēju, ka Saeima varētu veikt būtiskas korekcijas valdības izveidotajā budžetā, Šadurskis ir skeptisks: „Kaut ko vienmēr piekoriģē. Bet ja parlaments piekoriģēs ļoti daudz, tad šis budžets vienkārši nebūs, jo mums nav pretī ieņēmumu daļas. Mēs nevaram palielināt budžeta deficītu, jo 1% strukturālais deficīts ir tā maksimālā robeža, ko pieļauj Eiropas Komisija un mūsu saistības kā Eiropas Savienības dalībvalstij. Un tiklīdz kā mēs esam pāri šim 1%, tā ieslēdzas dažādi pārbaudes, precizēšanas mehānismi, tiek izvērtēta mūsu budžeta ilgtspēja, atbilstība labai pārvaldībai. Un tas reāli nozīmē, ka mums 1.janvārī budžeta nav, un tā jau būs traģēdija.”

Šadurskis arī atzina, ka grūti sokas ar Iedzīvotāju ienākuma nodokļa pārdales saskaņošanu ar pašvaldībām. Valdība uzstāj līdzšinējo sadalījums: 80% no nodokļa pašvaldībām un nevienā pašvaldībā nevar būt mazāk par 500 eiro uz cilvēku. Savukārt Latvijas pašvaldību savienības piedāvājums esot ļoti izdevīgs Rīgai un Jūrmalai, bet atstāj lielāku nevienlīdzību attiecībā pret trūcīgākām pašvaldībām.

Sestdien Ministru kabineta ārkārtas sēdē plānots apspriest precizēto vispārējās valdības budžeta plānu. Savukārt 2015. gada valsts budžeta likumprojektu, vidēja termiņa budžetu jeb likumu ”Par vidēja termiņa budžeta ietvaru 2015. -2017. gadam”, kā arī budžeta likumprojektu paketi valdībā plānots apstiprināt 8. un 9. decembrī.

Plānots, ka budžets Saeimā nonāks 11.decembrī un jau 17.decembrī varētu būt otrais, galīgais lasījums, lai likums līdz gadumijai būtu izsludināts un stājies spēkā.

Kā vēstīts, nākamā gada valsts budžetā papildus jau iepriekš ieplānotajam izdevumu pieaugumam atrasti vēl vairāk nekā 130 miljoni eiro jaunajām iniciatīvām. No šiem papildu līdzekļiem veselības aprūpes nozare saņems 30 miljonus eiro, lauksaimniecības subsīdijām atrasti 35 miljoni, izglītībai - 10 miljoni, Iekšlietu ministrijas vajadzībām - 11 miljoni. 

Kopumā plānotais pieaugums nākamgad ir 250 miljoni eiro, kas jau ir ielikti 2015.gada bāzes budžetā.

Gatavojot 2015.gada budžeta projektu, valdība nolēma, ka budžeta deficīts nedrīkst būt lielāks par 1% no iekšzemes kopprodukta (IKP). 

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti