Rīta Panorāma

Orķestris Rīga sāk sezonu

Rīta Panorāma

Intervija ar vokālo grupu "Schola Cantorum Riga"

Intervija ar Latvijas Bankas prezidentu Ilmāru Rimšēviču

Rimšēvičs: Nauda stāv banku kontos un gaida, kad valstī sāks kārtīgi saimniekot

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 7 gadiem.

Latvijas Banka ir sadrukājusi 3,8 miljardus eiro, bet šī nauda stāv komercbanku kontos un vienkārši gaida, kad beidzot valstī sāks saimniekot kārtīgi, neraustīs nodokļus, atbalstīs uzņēmējus, īstenos reformas, sakārtos arī veselības nozari, intervijā LTV “Rīta panorāmai” sacīja Latvijas Bankas prezidents Ilmārs Rimšēvičs.

Rimšēvičs pauda - kamēr uzņēmējiem virs galvas ir šis “Damokla zobens, ka visu laiku cels nodokļus”, tikmēr arī nekas nenotiks un nevar arī cerēt uz būtisku ekonomikas izaugsmi.

Latvijas Bankas prezidents norādīja, ka arī, runājot par veselības aprūpes finansēšanas modeli, valdība vienkārši spriež, ka nepieciešama nauda, tad to pārdala vai lemj par nodokļu celšanu.  

Latvijas Banka piedāvā ieviest obligāto apdrošināšanu strādājošajiem un valsts garantēto veselības apdrošināšanu bērniem, jauniešiem, pensionāriem. Rimšēvičs skaidroja, ka strādājošiem mēnesī izmaksas būtu aptuveni 25 eiro.

Jautājums par apdrošināšanu ir jautājums par to, vai esam gatavi kļūt eiropeiski, vai dzīvot primitīvi kā līdz šim, sacīja Rimšēvičs.  

Latvijas Bankas ekonomists Uldis Rutkaste savukārt Latvijas Radio skaidroja, ka cilvēkresursi ir viens no būtiskākajiem ekonomikas attīstības faktoriem, tāpēc arī Latvijas Banka pievērsa tik daudz uzmanības veselības aprūpes nozarei, un trešdien, 28.septembrī, rīko tautsaimniecības konferenci, kura šoreiz veltīta reformām veselības aprūpes un izglītības nozarē.

Jau ziņots, ka otrdien, 27.septembrī, veselības ministre Anda Čakša iepazīstināja valdību ar trīs Veselības ministrijas sagatavotajiem veselības aprūpes sistēmas finansēšanas modeļiem, tomēr ministri vēl nepieņēma lēmumu par vienu modeli un turpinās diskusijas. Valdībai ir jāizšķiras, vai veselības aprūpes pakalpojuma grozs ir vienots vai fragmentēts, kurš iepirks šos pakalpojumus - valsts vai privātie apdrošinātāji, kā arī par to, kā pasargāt savus iedzīvotājus gadījumā, kad viņi saslimst.

Nākamgad veselības aprūpes finansējuma palielināšanā ir “ieskriešanās periods”, un papildinājums būs vajadzīgs arī turpmāk, lai mazinātu pacientu rindas un justu pakalpojumu kvalitātes uzlabošanu.

Veselības aprūpes nozares finansējuma palielināšanai Veselības ministrija piedāvāja vairākus modeļus, no kuriem viens paredzēja 1% jeb 70 miljonu eiro pārdali no sociālā budžeta. Šādu ieceri aizstāv veselības ministre Anda Čakša, kura neatbalsta jauna maksājuma vai nodokļa ieviešanu. 

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti