Pusdiena

Žurnālistu asociācija: Tiesas lēmums operas un «Tvnet» strīdā ir nesamērīgs

Pusdiena

Eiropas Parlaments par ES-Kanādas brīvās tirdzniecības līgumu balsos februārī

Rīgā domā, kā mīkstināt īpašuma nodokļa kāpumu; Jūrmalā papildu atlaides neplāno

Rīgā domā, kā mīkstināt īpašuma nodokļa kāpumu; Jūrmalā papildu atlaides neplāno

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 7 gadiem.

Pašvaldības, kurās ir visvairāk īpašumu – Rīga un Jūrmala – nesola ieviest īpašas nekustamā īpašuma nodokļa atlaides zemei ar kultūrvēsturisko apgrūtinājumu. Neraugoties uz to, ka gandrīz visu nekustamo īpašumu kadastrālās vērtības šogad ir iesaldētas, tieši šiem īpašumiem, proti, zemei ar kultūrvēsturisko apgrūtinājumu un kultūrvēsturiskām ēkām vērtība un līdz ar to nodoklis tomēr pieaugs.

Saskaņā ar Valsts zemes dienesta (VZD) datiem aizpērn atcelto īpašuma nodokļa atvieglojumu dēļ šogad kadastrālās vērtības pieaugušas vairāk nekā četrarpus tūkstošiem zemes vienību, kā arī 344 kultūrvēsturiskajām ēkām. Kadastrālo vērtību pieaugums skars arī teju 2700 zemes vienības un vairāk nekā 160 ēkas Jūrmalā.

VZD gan norāda, ka kadastrālo vērtību un līdz ar to arī nekustamā īpašuma nodokļa pieaugums trim ceturtdaļām Rīgas vēsturiskajā centrā esošo zemes vienību nepārsniegs 10% līdz 30%.

Pagaidām Rīgas dome vēl nav lēmusi, vai un kā rīkosies, lai novērstu īpašuma nodokļa pieaugumu šo zemju un ēku īpašniekiem.

„Mēs noteikti pārrunāsim ar VZD, kādi varētu būt šie kompensējošie mehānismi. Es neko vairāk šodien pateikt nevaru,"

jautāts par galvaspilsētas pašvaldības plāniem, lakoniski saka Rīgas domes priekšsēdētāja vietnieks Andris Ameriks.

Lēmumu par kadastrālo vērtību noteikšanā savulaik izmantoto 35% līdz 45% lielo samazinošo koeficientu atcelšanu zemei un ēkām, kam ir kultūrvēsturiska vērtība, valdība pieņēma vēl 2015. gada augustā.

Kā viens no argumentiem par labu šādām izmaiņām minēts nekustamo īpašumu kompānijas „Latio” 2013. gada pētījumā atzītais, ka kultūrvēsturiskās teritorijās esošajiem īpašumiem noteiktie apgrūtinājumi nesamazina zemes vērtību.

Jūrmalas domes Nodokļu nodaļas vadītāja Anita Lindermane Latvijas Radio stāsta, ka pašvaldība bijusi informēta par minētajām izmaiņām, bet par to ietekmi uz gandrīz 2700 Jūrmalas teritorijā esošu zemes īpašumu kadastrālo vērtību uzzinājusi tikai pērn.

„To mēs pamanījām, saņemot kadastrālās vērtības. Mēs gan nezinājām iemeslu šim palielinājumam, bet, kad vaicājām VZD, viņi pateica, ka zemei arhitektūras pieminekļu teritorijā ir atcelts apgrūtinājums un tas stājas spēkā ar šī gada 1. janvāri," sacīja Lindermane.

Tomēr Jūrmalā jau tagad noteiktas plašas nekustamā īpašuma nodokļa atlaides, tādēļ jaunus atvieglojumus ieviest nav plānots, atzīst Lindermane.

„Visiem Jūrmalas iedzīvotājiem, kuri ir Eiropas Savienības dalībvalstu, Eiropas Ekonomiskās zonas valstu un Šveices konfederācijas pilsoņi vai Latvijas nepilsoņi, ir 70% atvieglojums, ja viņu deklarētā dzīvesvieta uz iepriekšējā gada 31. decembri ir Jūrmalā. Saistošie noteikumi paredz arī atvieglojumu ēkām, kas ir iekļautas valsts vai vietējās nozīmes arhitektūras pieminekļu sarakstā," teica Lindermane.

Šādām ēkām, kuras tiek izmantotas dzīvošanai vai saimnieciskajai darbībai, Jūrmalā tiek piemērota nodokļa atlaide 50% apmērā no aprēķinātā nodokļa, tādēļ papildu atvieglojumus saistībā ar kadastrālo vērtību pieauguma izraisīto nodokļa kāpumu ieviest neesot plānots.

Rīgas domes Ieņēmumu pārvalde iepriekš skaidroja, ka vēsturiskajā centrā dzīvojošajiem nekustamā īpašuma nodokļa apmērs pieaugs, jo VZD no kadastrālā vērtības noteikšanas aprēķina izņēma kadastrālās vērtības samazinošo koeficientu par vēsturisko apbūvi. Pārvaldē atzina, ka atteikšanās no samazinošā koeficienta daudzos gadījumos divkāršos īpašuma nodoklī maksājumo summu.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti