Dienas ziņas

Fermas vietā – "kreisais" bizness

Dienas ziņas

Īsziņas 20.marts

Godina Rēzeknes novada uzņēmējus

Rēzeknes uzņēmēji cer uz ceļu sakārtošanu un jaunu ģimeņu iesaistīšanos saimniekošanā

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 7 gadiem.

Rēzeknes novadā pasniegtas “Gada balvas” labākajiem uzņēmējiem. Uzņēmēji gan atzīst, ka uzņēmējdarbība reģionā attīstīsies vēl straujāk, kad pilnībā tiks sakārtota ceļu infrastruktūra un saimniekošanu dzimtajā pusē sāks jaunas ģimenes.

Rēzeknes novads ir teritoriāli lielākais novads Latvijā. Plašās lauku teritorijas, daudzveidīgie dabas resursi, kā arī pieejamā Rēzeknes speciālā ekonomiskā zona rada labvēlīgu vidi dažādu nozaru saimnieciskās darbības īstenošanai. Jau tradicionāli Jāzepa dienā tika godināti konkursa “Rēzeknes novada gada uzņēmums 2016” laureāti.

„Mēs likām lielu uzsvaru uz jaunajiem uzņēmējiem, uz jauniem cilvēkiem un uzņēmumiem, kas izveidojušies šajā gadā. Gan aptvertas nozares, gan aptverta uzņēmuma raksturojošās lietas, inovatīvākais uzņēmums vai jaunais uzņēmums, vai ģimenes uzņēmums. Tās ir tās lietas, kas mums ir ļoti svarīgas,” uzsver Rēzeknes novada domes priekšsēdētājs Monvīds Švarcs.

Iedzīvotāji pieteica kandidātus astoņās nominācijās. Nosakot labākos un veiksmīgākos starp 26 pieteikumiem, tika vērtēta uzņēmēju izveidotā infrastruktūra, kā arī uzņēmumu finanšu rādītāji.

Uzņēmēji atzīst - saimniekojot Rēzeknes novadā, viņi jūtas droši un pārliecināti.

„Savās mājās vienmēr ir daudz vienkāršāk, vieglāk uzsākt uzņēmējdarbību. Tu vienmēr esi atbalstīts, tu vienmēr esi ievērots. Tu vienmēr vari ar savu valodu nākt un runāt. Jaunieši nāk, daudzi atgriežas no ārzemēm atpakaļ. Atbrauc ar labām idejām un šeit pilnveido to visu,” stāsta  zemnieku saimniecības “Lapegles” saimnieks, laureāts nominācijā “Gada novada uzņēmums - novada VIP” Vitālijs Sprūga.

„Es nokārtoju PVD atļauju. Tur nekā sarežģīta nav. Tad viens tirdziņš, otrs un kaut kā aizgāja. Varbūt, ja būtu pilnīgi no nulles, tad ņemtu kaut ko citu. Saimniecībā jau diezgan daudz ir ieguldīts. Bet, ja ir uzņēmība, tad jau [sanāk],” uzskata zemnieku saimniecības “Ceļtekas” saimniece, “Gada mājražotājs” nominante Diāna Skutele.

Tomēr Rēzeknes novada iedzīvotāju aptauja liecina, ka šobrīd vislielākās bažas uzņēmējiem rada ceļu infrastruktūra, kura apgrūtina uzņēmējdarbības veikšanu.

Attīstot savu saimniecisko darbību, svarīga arī pārliecība par stabilu rītdienu, uzsver Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrs Kaspars Gerhards (Nacionālā apvienība).

 „Es domāju, ka uzņēmējam ir ļoti svarīgi, ka viņš var prognozēt savu nākotni. Lai ir šī stabilitāte. Lai nav pastāvīgās nodokļu maiņas, kādas formalitātes - kases aparāts, programma. Ja valsts vai pašvaldība pieņem kādas izmaiņas nodokļos, tad tam jābūt uz ilgtermiņu, pamatotam. Skaidri jāsaprot, kas šajā sadarbībā notiks,” uzsver Gerhards.

Latgales programma ir stimulējusi reģiona attīstību. Tomēr vēl aizvien Latvijā plašāks pakalpojumu klāsts un iespējas pieejamas  lielākajās pilsētās un attīstības centros, tāpēc valstiskā līmenī būtu jārod risinājums iedzīvotāju, jo īpašu jaunu ģimeņu motivēšanai saimniekot un organizēt uzņēmējdarbību arī lauku teritorijās.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti