Rēzeknes novadā izveido pirmos skolēnu uzņēmumus – tajos top «laimes burciņas» un piekariņi

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 7 gadiem.

Rēzeknes novadā četrās novada nozīmes vidusskolās – Maltā, Kaunatā, Nautrēnos un Dricānos – pēc mēneša apritēs jau gads kopš mācību iestādēs darbojas Izglītības-uzņēmējdarbības kontaktpunkti.

Tajos komercdarbības speciālistu viens no uzdevumiem strādāt ar skolēniem, lai veidotu viņiem padziļinātu izpratni par uzņēmējdarbību, produkta pārdošanu un reklamēšanu. Novadā ir izveidoti jau pirmie skolēnu mācību uzņēmumi, kas izgatavo rotaslietas, koka piekariņus, mīkstās rotaļlietas un laimes burciņas.

"Laimes burciņas" gana pieprasītas

"Nesalīdzini savu dzīvi ar citu dzīvēm, tev nav priekšstata, kādi ir viņu pārbaudījumi!" – šī ir viena no atziņām, kas atrodama "Laimes burciņās". Tā ir Dricānu vidusskolas 10.klases skolnieču pirmā biznesa ideja.

"Tās burciņas ir domāta kā dāvana, un tur iekšā ir domu graudi, labas pozitīvas atziņas, lai cilvēkos radītu pozitīvismu," stāsta 10.klases skolniece Dita.

Dita ar savu produktu piedalījās arī skolēnu mācību uzņēmumu pavasara gadatirgū, Rīgā, marta sākumā. Tā bija pirmā pieredze ar pircējiem.

"Pārdevām tirdziņā sešas burkas no desmit, bet tagad, kad uztaisījām internetā mājas lapu "facebook.com", tagad ir daudz pieprasījumu no cilvēkiem," atzīst jauniete.

Dricānu vidusskolā aktīvi ir arī 9.klases pieci puiši: Gvido, Aigars. Ralfs, Reinholds un Daniels. Jaunieši izgatavo koka piekariņus ar dažādiem iegravētiem uzrakstiem.

Uzņēmumā katram jaunietim ir savi pienākumi: ir vadītājs, mārketinga speciālists, grāmatvedis, pārdevējs. Skolēni ar saviem izgatavotajiem koka piekariņiem arī piedalījās skolēnu mācību uzņēmumu pavasara gadatirgū, pēc kura gūti secinājumi, kas ir labs un ko nepieciešams viņu produkcijā mainīt.

"Jāpamaina, vajag taisīt pieaugušiem cilvēkiem, mūsu vecuma neiet pirkt, viņi izklaidēties iet. Vecākiem jau ir nauda, nopirks. Tas ir mūsu secinājums no pēdējā gadatirgus," stāsta puiši.

Lai jaunieši sajustu uzņēmēja garu

Rēzeknes novadā projektā četrās novada nozīmes vidusskolās – Maltā, Kaunatā, Nautrēnos un Dricānos – izveidoti Izglītības-uzņēmējdarbības kontaktpunkti, kuros komercdarbības speciālisti strādā ar jauniešiem, lai viņus iepazīstinātu ar uzņēmējdarbības pamatiem praktiski pašiem darbojoties.

"Mums bija seminārs par mārketingu, par mājaslapas izveidi "facebook.com", tās zināšanas viņiem noderēs jebkurā gadījumā, jebkurā darbā, kurā viņi stāsies.

Būtu ļoti labi, ja viņi sajustu uzņēmēja garu, turpinātu tiešām strādāt uzņēmējdarbībā, veidot savu biznesu," stāsta komercdarbības speciāliste Sanita Zunda.

Ir plānots, ka skolēni tiksies ar jau esošajiem uzņēmējiem, lai viņiem būtu labāka izpratne par reālo biznesa vidi un iespējām savā novadā. Dricānu vidusskolas direktore Skaidrīte Strode, atzīst, ka līdz šim skolā šādas aktivitātes nav bijušas.

"Iespēja ir ļoti laba, jo jaunieši ir jāieinteresē, jāiemāca, kas tas ir, un uzņēmējdarbība tā ir nākotne ļoti daudziem, un ja viņš jau skolā iziet to posmu no uzņēmuma dibināšanas līdz preces ražošanai un uzņēmuma likvidācijai, viņš gūst pieredzi," saka Strode.

Skolēnu mācību uzņēmu pavasara gadatirgū no Rēzeknes novada piedalījās pieci uzņēmumi. Pirmajam gadam, kopš novada vidusskolās savu darbību uzsāka Izglītības-uzņēmējdarbības kontaktpunkti, tas esot labs sākums. Ar domu, ka šādai aktivitātei dibināt skolēnu mācību uzņēmumus noteikti jāturpinās.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti