Pusdiena

Pusdiena 10.02.2017

Pusdiena

Vācijas valdība paātrinās patvēruma meklētāju deportēšanu

Rēzeknes, Ludzas un Zilupes pašvaldības pagaidām kompensēs atkritumu tarifa kāpumu

Rēzeknes, Ludzas un Zilupes vietvaras uz nezināmu laiku sola kompensēt tarifa kāpumu atkritumu poligonā

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 7 gadiem.

Februāra nogalē spēkā stāsies paaugstinātais sadzīves atkritumu apglabāšanas tarifs Rēzeknes novadā reģistrētajā atkritumu apsaimniekošanas uzņēmuma SIA “ALAAS” poligonā Križevņikos. Turpmāk kopējais atkritumu apglabāšanas tarifs pieaugs par 10 eiro par tonnu. Taču vietējās pašvaldības lēmušas pagaidām kompensēt šo sadārdzināšanos, lai iedzīvotājiem maksa nepieaugtu.

Pašlaik sadzīves atkritumu apglabāšanas tarifu SIA „ALAAS” poligonā Križevņikos, kas apkalpo bijušo Ludzas un Rēzeknes rajonu teritoriju, ir 18,43 eiro. Taču jau pēc pāris nedēļām tas pieaugs līdz 28,57 eiro par tonnu.

Nepieciešamība apstiprināt jaunu tarifu saistīta ar to, ka SIA „ALAAS” poligona teritorijā pagājušā gada aprīlī ir uzsākta sadzīves atkritumu šķirošana, kas paredz no nešķirotiem sadzīves atkritumiem pirms apglabāšanas atdalīt bioloģiski noārdāmos atkritumus un citus materiālus, kurus var izmantot otrreizējai pārstrādei. Jauno tehnoloģiju ieviešana būtiski mainīja izmaksas. Pieauga arī dabas resursu un pievienotās vērtības nodokļa likmes.

“Kopējais tarifs iedzīvotājiem sastāv no trim sastāvdaļām. (..) Savākšanas daļa - tā ir pašvaldības atbildības zona, un ir divas pozīcijas, kas ir regulatora atbildības zona, un trešajā gadījumā nodoklis, kas ir Saeima,” skaidro SIA „ALAAS” izpilddirektors Jurijs Petkevičs.

„ALAAS” visas kapitāla daļas pieder septiņām Latgales pašvaldībām, no kurām piecās uzņēmums apsaimnieko atkritumus.

Lai gan pieaudzis atkritumu apglabāšanas tarifs, apsaimniekošanas uzņēmums nolēmis vismaz tuvākajā laikā šīm pašvaldībām nepaaugstināt pakalpojumu cenu.

“Ja mēs runājam par to teritoriju, kur apkalpošanu nodrošina SIA “ALAAS”, tad pēdējā sapulcē, ņemot vērā izmaiņas, kas bija gan poligona, gan dabas resursa nodoklī, kas stājās spēkā ar šo gadu, ir pieņemts lēmums kopējo tarifu nemainīt... tas ir, palikt uz vecā tarifa, izmantojot iekšējās uzņēmuma resursus. Iedzīvotājiem, kur šobrīd strādā “ALAAS”, tas  cipars šobrīd nemainīsies,” stāsta Petkevičs.

Citāda situācija ir Ludzas novadā, kur novads pats nodarbojas ar savu atkritumu apsaimniekošanu. Turpmāk par atkritumu apglabāšanu SIA „ALAAS” poligonā Križevņikos Ludzas apsaimniekotājam būs jāmaksā paaugstinātā cena. Tomēr arī Ludzas novada pašvaldība nolēmusi uz uzņēmuma “Ludzas apsaimniekotājs” rēķina segt ar tarifa izmaiņām saistītos izdevumus, tādējādi nepaaugstinot atkritumu apsaimniekošanas tarifu iedzīvotājiem.

“Uz doto brīdi nekas Ludzā nemainīsies, tarifi paliks tādi, kādi viņi ir,  jo mums ir paredzēts šogad palielināt atkritumu šķirošanas kapacitāti, un ar to mēs arī ceram, ka mēs nosegsim to starpību, ko mēs būsim spiesti maksāt pēc jaunajiem noteikumiem. Dabas resursu nodoklis palielināsies, un pieaugs arī poligona izmantošanas izmaksas.

Pēc pusgada rezultātiem varēsim izdarīt secinājumus, vai mums pietika līdzekļu nosegt, vai tomēr nāksies kaut ko mainīt,” atzīst “Ludzas apsaimniekotājs” vadītājās Andris Līpacis.

Arī Zilupes novada pašvaldība, kurā atkritumu apsaimniekošanu veic Rīgas uzņēmums “Clean R”, ir nolēmusi no saviem līdzekļiem segt atkritumu apglabāšanas izmaksas pēc tarifa paaugstinājuma Križevņiku poligonā, tādējādi nesadārdzinot izmaksas par atkritumu apsaimniekošanu saviem iedzīvotājiem.

Pagaidām neviena no aptaujātajām pašvaldībām īsti vēl nezina, cik ilgi varēs finansēt šo atkritumu apglabāšanas tarifa pieaugumu.

Atkritumu apglabāšanas tarifa pieaugums no 22.februāra būtiski skars arī fizikas un juridiskas personas, kas pašas ved atkritumus uz Križevņiku poligonu apglabāšanai. 

 

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti