Labrīt

Pārizdod Ziedoņa krājumu "Es skaitīju un nonācu pie Viena"

Labrīt

Kurzemes piensaimnieki kūtri piesakās ES atbalstam par ražošanas samazināšanu

Rēzeknē būvēs aptuveni 6 miljonus eiro vērtu rūpniecības kompleksu

Rēzeknē būvēs sešus miljonus eiro vērtu rūpniecības kompleksu

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 7 gadiem.

Rēzeknē tuvākajā laikā ar Eiropas Savienības (ES) fondu atbalstu aptuveni sešu miljonu apmērā tiks būvēts rūpniecības komplekss, kurā darbs tiks nodrošinātas vismaz 95 cilvēkiem. 

Projekta iniciators ir Rēzeknes pilsētas pašvaldība. Lai gan ir izstrādāts jau tehniskais projekts un šobrīd notiek būvniecības iepirkuma procedūra, pagaidām nav zināms, kurš investors jaunizbūvētajā kompleksā strādās. Pašvaldība šobrīd oficiāli atklāj vien to, ka teritoriju paredzējusi veidot metālapstrādes ražotnei.

Teritorija ar daudzām neapsaimniekotām ēkām

Jaunais rūpniecības komplekss tiks uzbūvēts pilsētas Ziemeļu rajonā – ražošanas teritorijā, kur atrodas daudzas neapsaimniekotas ražotnes ēkas. Izstrādājot tehnisko projektu un veicot jau būvniecības iepirkuma procedūru,

pašvaldība zina, kādu kompleksu būvēs un cik daudz aptuveni līdzekļu tas prasīs – vien pagaidām nemāk teikt, kurš kompleksā strādās.

"Pagaidām mēs nezinām, kas tur būs. Mēs zinām, ka tur būs metālapstrāde, bet, kas tieši, būs zināms pēc izsoles pabeigšanas," stāsta Rēzeknes pilsētas domes priekšsēdētāja vietnieks attīstības un investīciju jautājumos Aleksejs Stecs.

Būvniecības iepirkums noslēgsies šā gada 1. novembrī. Pēc uzvarētāja izvērtēšanas kopējā būvdarbu summa, iespējams, mainīsies.

Taču šobrīd plānots, ka būvniecība varētu izmaksāt līdz sešiem miljoniem eiro. 3,5 miljonus eiro segs ES līdzfinansējums, otru pusi pašvaldība. Savukārt uzņēmējam, kurš nāks strādāt jaunizveidotajā kompleksā, būs jāiegulda vēl 3,5 miljoni eiro ražošanas uzsākšanai un darbs būs jānodrošina vismaz 95 cilvēkiem. Pašvaldība ir pārliecināta, ka uzņēmēju interese par jauno kompleksu būs pietiekami liela. 

"Es domāju, ka šinī gadījumā riska nav, jo vairāki investori ir griezušies mūsu SEZ (speciālajā ekonomiskajā zonā), un tieši tas no viņiem izskanēja. (..) Viņiem tieši tāda veida telpas ir nepieciešamas. Tieši tāda veida apjomi kā 5 000 kvadrātmetru priekš ražošanas. Tas izskanēja no vairākiem investoriem," sacīja Stecs.

Pašvaldība atbildīga par plānu izpildi

Kā apliecina Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrijas (VARAM) pārstāvis Raivis Bremšmits, ja netiks sasniegti projektā paredzētie rezultāti, atbildība būs jāuzņemas konkrētajai pašvaldībai. 

"Par rezultātu sasniegšanu vai nesasniegšanu simtprocentīgi ir atbildīga pašvaldība un tā, protams, ir būtiska nianse, jo atbilstoši [Ministru] kabineta noteikumiem par atbalstu, trīs gadu laikā projektam jāsasniedz rezultāts, un, ja nesasniedz, tad pašvaldībai proporcionāli nesasniegtajiem rezultātiem [līdzekļi] ir jāatmaksā atpakaļ," sacīja Bremšmits.

Šobrīd Rēzeknē uzņēmējiem var piedāvāt vien pamestas ražotnes, kuru pārveidošana ir dārga un sarežģīta. Tāpēc investīciju piesaistei ir nepieciešams sakārtot infrastruktūru, apliecina Rēzeknes speciālās ekonomiskās zonas (SEZ) pārvaldniece Sandra Ežmale. 

"Protams, pašreiz tas, ko mēs piedāvājam investoriem, tie ir nesakārtoti zemes gabali, pie kuriem nav pievilktas komunikācijas, inženiertehniskā infrastruktūra. Līdz ar to tas nav īpaši pievilcīgi, ņemot vērā visas tās izmaksas, kas uzņēmējiem ir jāiegulda, lai atvērtu ražotni, lai ražotu. Jebkurā gadījumā, ja būs sakārtota pievadinfrastruktūra, ja būs uzlaboti šie apstākļi, tad tas būs pievilcīgāk un motivēs uzņēmumus uzsākt uzņēmējdarbību tieši šeit," teica Ežmale.

Jaunajam rūpniecības kompleksam Rēzeknē jābūt pabeigtam līdz 2018. gadam. Šobrīd būvniecības paredzētā  teritorija ir vien tukšs zemes gabals.

Kā paredz pašvaldība, pēc izsoles jau līdz vasarai jābūt zināmam konkrētam uzņēmumam, kurš topošajā rūpniecības kompleksā varētu veikt metālapstrādi.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti