Reirs: Pēc ECB lēmuma bankām atbrīvosies līdzekļi tautsaimniecības kreditēšanai

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 9 gadiem.

Eiropas Centrālās bankas (ECB) lēmums ieguldīt milzīgas summas valstu parādzīmju uzpirkšanā varētu iekustināt kreditēšanu arī Latvijā.

Ceturtdien Eiropas Centrālā banka nolēmusi paplašināt aktīvu iepirkšanas programmas – līdz nākamā gada rudenim eirozonas valstu centrālās bankas valstu vērtspapīru atpirkšanā ieguldīs aptuveni triljonu eiro.

„Nozīmīgākais šajā lēmumā ir tas, ka tie būs diezgan ievērojama apjoma pirkumi – lēmums ir par 60 miljardiem eiro mēnesī līdz 2016.gada septembrim. To var saukt par naudas drukāšanu, bet te jāskatās, kas ir  Eiropas Centrālās bankas mērķis – galvenais mērķis ie sasniegt inflācijas līmeni, kas būtu tuvu, bet zem 2% vidējā termiņā. Ja skatāmies datus, tad jau ilgāku laiku inflācija ir ievērojami zemāka,” sarunā ar Latvijas Radio norādīja Latvijas Bankas ekonomists Gundars Dāvidsons.   

Tieši pārmērīgi zemā inflācija, kas liecina par ekonomikas recesijas tuvošanos, ir galvenais iemesls, kādēļ Eiropas Centrālā banka nolēmusi sākt šādu līdz šim nepieredzētu programmu.

Latvijas finanšu ministrs Jānis Reirs ir pārliecināts, ka valsts parādzīmju uzpirkšanā iesaistīsies arī Latvijas Banka un cer, ka tas beidzot varētu ”iekustināt” kreditēšanu Latvijā:

„Es domāju ekonomikā tas ir ļoti pozitīvs solis, jo visas 19 eirozonas centrālās bankas varēs sākt uzpirkt valstu obligācijas, un arī Latvijas Banka uzpirks Latvijas valsts obligācijas apmēram viena miljarda eiro apmērā; tas nozīmē, ka bankām atbrīvosies līdzekļi un tās būs spiestas meklēt šiem līdzekļiem alternatīvus ceļus, un kā viens no šiem ceļiem ir tautsaimniecības kreditēšana, investīciju pieaugums, un es domāju, tas ir vērtējams ļoti pozitīvi.”

Latvijas Bankas prezidents Ilmārs Rimšēvičs jau apliecinājis, ka Latvijas Banka iesaistīsies Latvijas valsts emitēto parāda vērtspapīru atpirkšanā. Kā zināms, banku pārmērīgā piesardzība kreditēšanā jau ilgāku laiku sagādā raizes ne tikai centrālajai bankai, bet arī uzņēmējiem, kam trūkst līdzekļu investīcijām.

 

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti