Krustpunktā

Cigaretēm ir ierobežots veikalu uzcenojums. Kāpēc?

Krustpunktā

Iekšlietu ministrs Rihards Kozlovskis par policijas, robežsardzes un ugunsdzēsēju darbu

Gāzes tirgus atvēršanas ietekme uz mājsaimniecībām un juridiskajām personām

Regulatora vadītājs piesardzīgāks prognozēs par iespējamo gāzes sadārdzināšanos mājsaimniecībām

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 7 gadiem.

Par gāzes cenas iespējamajām izmaiņām, tostarp mājsaimniecībām, varēs runāt vien nākamā gada sākumā, kad no "Latvijas gāzes" būs nodalīts sadales sistēmas operators, Latvijas Radio raidījuma „Krustpunktā” diskusijā sacīja Sabiedrisko pakalpojumu regulēšanas komisijas (SPRK) vadītājs Rolands Irklis.

Ziņots, ka SPRK padomes loceklis Gatis Ābele, paužot savu personisko viedokli, paredzēja, ka mājsaimniecībām par gāzi būs jāmaksā vairāk jau nākamajā gadā. Piemēram, tās, kuras par gāzi šobrīd maksā 20 eiro, būs jāmaksā 30, bet vēl pēc dažiem gadiem pat 50 eiro.

Irklis, arī paužot savu personisko viedokli, bija piesardzīgāks.

„Mans personīgais viedoklis ir tāds: sadales tarifs regulatora [SPRK] vērtēšanā visdrīzāk būs nākamā gada sākumā, kad būs nodalīts sadales sistēmas operators no „Latvijas gāzes”.Līdzīgi kā [tas jau ir noticis] elektrības tirgū, kur „Sadales tīkls” tika nodalīts no „Latvenergo”.

Tad vērtēsim šo tarifa pieteikumu un skatīsimies, vai kādai lietotāju grupai ir pieaugums vai nav,” viņš sacīja.

Tomēr viņš aicināja nevilkt paralēles starp gāzes tirgu un elektrības tirgu, kur cenas pēc tirgus atvēršanas pieauga. Proti, elektrības cena pieauga tāpēc, ka šis pakalpojums bija subsidēts pirms tirgus atvēršanas.

Savukārt attiecībā uz dabasgāzi šāda prakse nav bijusi.

„Gāzes cena vienmēr ir bijusi piesaistīta naftas cenai un eiro-dolāra kursam un ir bijusi salīdzinoši augstāka nekā citās Eiropas valstīs. Līdz ar to tāds pats efekts kā elektrībai nevar sekot, jo cena nedz mājsaimniecībām, nedz klientam nav bijusi subsidēta,” skaidroja Irklis.

„Vēl viena atšķirība – produkta jeb gāzes cena gala maksājumā ieņem daudz lielāku īpatsvaru nekā elektrības cenā. Mājsaimniecību klientiem, kuri izmanto dabasgāzi ēdiena pagatavošanā, gāzes cena gala maksājumā ir aptuveni 50%. Lielajiem juridiskajiem klientiem pat 90% no gala maksājuma ir dabasgāzes cena. Līdz ar to daudz svarīgāk ir tas, kas notiek ar pašu gāzes cenu. Nav tik liels iespaids no tā, kas notiek ar sistēmas pakalpojumiem,” piebilda SPRK vadītājs.

Jau ziņots, ka ilgi gaidītā gāzes tirgus atvēršana mājsaimniecībām pagaidām nākusi bez redzamiem ieguvumiem vai zaudējumiem. Lai arī jaunie tirgus spēlētāji jau risina sarunas ar potenciālajiem klientiem, tie pārstāv finansiāli pievilcīgāko komerciālu sektoru. Tomēr gan pašmāju, gan ārzemju tirgotāji sola – ar laiku alternatīvas "Latvijas gāzes" piedāvājumam tiks piedāvātas arī mājsaimniecībām.

Šī gada 3.aprīlī atvērts Latvijas dabasgāzes tirgus. Izpildot likuma prasības, gāzes tirgus monopoluzņēmums "Latvijas gāze" tika sadalīts, no tā nodalot dabasgāzes pārvades un uzglabāšanas aktīvus, tostarp Inčukalna pazemes krātuvi, ko nododot neatkarīgam gāzes pārvades uzņēmumam "Conexus Baltic Grid". "Latvijas gāze" pēc tirgus liberalizācijas saglabā gāzes sadali un tirdzniecību.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti