PVD sola bargāk vērsties pret cūku turēšanas prasību pārkāpējiem

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 7 gadiem.

Ņemot vērā cūkām bīstamā Āfrikas cūku mēra (ĀCM) izplatību un to, ka  daļa cūkkopju arvien neievēro noteiktos biodrošības pasākumus, lai savas saimniecības pasargātu no ĀCM uzliesmojuma, Pārtikas un veterinārais dienests (PVD) turpmāk par pārkāpumiem piemēros iespējami bargākos sodus, informē dienestā.

Kā Lsm.lv stāstīja PVD Novietņu uzraudzības daļas vadītāja Maija Irbe, līdz šim dienests vairāk cūkkopjus konsultēja, mazāk sodīja par biodrošības pasākumu neievērošanu. Taču, ņemot vērā, ka virkne saimniecību arvien neievēro cūku turēšanas prasības, PVD nolēmis turpmāk vairāk piemērot naudas sodus.

"Iepriekš mēs cūkkopjus vairāk konsultējām, mazāk sodījām. Tā kā pārbaudēs arvien tiek konstatēti klaji biodrošības pārkāpumi, turpmāk vairāk iesim ar sodiem,” brīdināja PVD pārstāve.

Viņa atgādināja, ka fiziskajām personām par nopietniem pārkāpumiem var piemērot līdz 350 eiro, bet juridiskajām personām – līdz  700 eiro lielu naudas sodu.

No dienesta šogad pārbaudītajām cūku audzēšanas saimniecībām 87% mājas cūku novietnēs ievēro biodrošības prasības. Taču 455 mājas cūku novietnēs prasības arvien netiek ievērotas.

Būtiskākie pārkāpumi – mājas cūkas tiek turētas āra aplokos. Tāpat cūkas tiek barotas ar zaļbarību un neapstrādātiem dārzeņiem, tādējādi būtiski apdraudot savas saimniecības.

Dienestā atzīmē arī, ka Lietuvā un Igaunijā kopš jūnija jau konstatēti vairāki mājas cūku saslimšanas gadījumi, galvenokārt nelielās piemājas saimniecībās. Šis fakts norāda uz ļoti augstu risku arī Latvijas cūku audzētājiem.

PVD atgādina, ka ĀCM izplatība rada lielus zaudējumus cūkkopības nozarei un valstij kopumā. Vasaras periodā ir augstākais slimības izplatīšanās risks. Tāpēc visiem dzīvnieku turētājiem, jo īpaši tiem, kuri savā piemājas saimniecībā tur cūkas, stingri jāievēro noteiktie biodrošības pasākumi.

Jau ziņots, ka ĀCM Latvijā pirmoreiz reģistrēts 2014.gada jūnijā trim mežacūkām Baltkrievijas robežas tuvumā. Šī kaite Latvijā iepriekš nekad nebija reģistrēta.

Šogad Āfrikas cūku mēris Latvijā konstatēts 580 mežacūkām. Savukārt mājas cūkas šogad nav slimojušas, bet pērn bīstamā slimība konstatēta 10 saimniecībās. Tā cūkām ir ļoti bīstama slimība, jo novietnē, kurā slimība konstatēta, ir jānokauj viss ganāmpulks.

Āfrikas cūku mēris cilvēkiem nav bīstams.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti