PVD reidā pieķer negodīgu tirgoni, kas Polijas dārzeņus uzdod par vietējiem

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 7 gadiem.

Ja ik dienu nāktos konfiscēt nelegāli tirgotos dārzeņus, zoodārza iemītnieki tos nevarētu apēst. Tā pirms nedēļas, šo problēmu apspriežot ar lauksaimniekiem, uzsvēra Valsts ieņēmumu dienesta (VID) amatpersonas. Toreiz Latvijas zemnieki valstij pieprasīja apkarot tirgus dalībniekus, kuri Polijā lētāk iepirktos dārzeņus uzdod par pašaudzētiem. Par šādu praksi LTV pārliecinājās Pārtikas un veterinārā dienesta (PVD) rīkotajā reidā Rīgā.

Laukos audzētu dārzeņu vai citu produktu tirdzniecības vietas Rīgas lielveikalu stāvvietu laukumos ir ierasta lieta. Šādu – it kā Latvijā audzētu produkciju Rīgā, Ulmaņa gatvē, pie lielveikala “Maxima” ar preču zīmi “Mežābeles” sakās tirgojam arī uzņēmīgā Preiļu puses saimniece Jeļena Vinogradova.

Iepirkties pie viņas nolemj arī LTV žurnālists. Mērķis – pirkt Latvijas zemnieku produktus, ko pārdevējs var tirgot bez kases aparāta.

Jautāta, vai pārdošanā esošie tomāti ir vietējie, Preiļu puses saimniece atbild apstiprinoši, norādot, ka tie audzēti siltumnīcā. "Arī zirnīši pirmie. Šodien atveda," viņa piebilda un norādīja, ka arī nopērkamie gurķi ir audzēti Latvijā.

Tūdaļ preces izcelsmi pārbauda PVD inspektori un nākas vilties. Pēc dienesta vecākā inspektora Sandra Veikša jautājuma, kas no piedāvātās produkcijas nav audzēts Latvijā, saimniece, kura vēl pirms mirkļa, pārdodot tomātus apgalvoja, ka tie audzēti Latvijā, nu atzina – tie ir poļu.

"Mums ir gan vietējie, gan no Polijas. Gan iepērkam, gan savus pārdodam," viņa skaidroja. Jautāta, kāpēc pirms brīža LTV žurnālistam kā pircējam Polijas tomātus uzdevusi par vietējiem-Latvijas, saimniece norādīja: "Es varbūt nesapratu, ka jūs par tomātiem prasījāt."

Kundze stāstīja – būtisku tirdzniecības pārkāpumu līdz šim nav bijis. PVD gan apgalvo pretējo.

"Ja mēs to vērtējam kā pārkāpumu, tad tas būs pirmais šī gada laikā, bet iepriekš bija pieci administratīvie pārkāpumi un tas ir sodīts pietiekami raženi," atzina PVD ātrās reaģēšanas dienesta vadītājs Artis Melderis.

Saskaņā ar PVD informāciju, Vinogradova no kādas saimnieces Latgalē nomā zemi. Pašas saimniecībā raža nav ienākusies. Līdzīgi gadījumi bijuši arī citu it kā Latvijas zemnieku saimniecību pārbaudēs.

"Tas ir bijis izaudzēts it kā savā saimniecībā, un tad mēs, viņu apmeklējot pēc koordinātēm, kur ir šī saimniecība bijusi – tur aiz tā elektrības vada, tas atbilst šīm koordinātēm," teica Melderis, rādot uz zaļu pļavu, kur vajadzētu zelt dārzeņiem.

Pirms nedēļas par šo problēmu diskutēja Lauksaimnieku organizāciju sadarbības padomē (LOSP). Nu lauksaimnieki nākuši klajā ar saviem priekšlikumiem.

"Pirmais un galvenais mūsu piedāvājums būtu samazināt augļiem un dārzeņiem un gaļu – visiem produktiem, ko tirgo nefasētā veidā – vajadzētu samazināt PVN kā Polijā uz 5%. Kāpēc vajadzīgs? Ja atved vienu fūri – 20 tonnas, pirmkārt jau 20% ir starpība uz PVN, ja vēl to nosauc par Latvijas preci, tad tur vēl 30% pienāk klāt. Un ja var 10-15 tūkstošus uz mašīnu nopelnīt, tad ir tas rezultāts," norādīja LOSP dārzkopības grupas pārstāvis Jānis Bērziņš.

Pēc LOSP aplēsēm, šobrīd nelegālais Latvijas dārzeņu tirgus ir mērāms 30 miljonos eiro. Valsts iestādes šo problēmu pagaidām piedāvā mazināt tikai ar intensīvākām pārbaudēm.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti