Dienas ziņas

Izdota grāmata "Kurzemes spraunās atštaukas"

Dienas ziņas

Daugavpils novadā ūdens līmenis Daugavā krītas

Par dzīvnieku labturības pārkāpumiem draud lopu konfiskācija

PVD par zviedram piederošo fermu Priekules novadā: Uzlabojumi ir, bet ne pietiekami

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 7 gadiem.

Pārtikas un veterinārais dienests (PVD), kas šonedēļ fermā veica atkārtotu dzīvnieku labturības pārbaudi zviedram Tordam Bengstonam piederošajā saimniecībā ''Lankas'' Priekules novada Kalētu pagastā, informē, ka atrasto lopu nāves cēlonis ir lielais vecums vai barības trūkums. Fermā uzlabojumi esot vērojami, taču tie nav pietiekami, norāda PVD.

Pārtikas un veterinārais dienests zemnieku saimniecībā ''Lankas'' pārbaudīja trīs lietas:

  • pirmkārt, dzīvnieku labturību – vai lopiem ir pieejamas guļvietas un pakaiši,
  • otrkārt, vai govis un cūkas ir labā veselības stāvoklī un pietiekoši barotas,
  • treškārt, vai ir ievēroti biodrošības noteikumi, kas saistīti ar izvairīšanos no bīstamā Āfrikas cūku mēra.

''Daudzkas kopš iepriekšējās pārbaudes ir uzlabots, saimnieks ir pacenties, sagādājis gan barību, gan pakaišus, gan iztīrījis mēslus. Bet, protams, ne pilnībā un ne pietiekamā kvalitātē,'' saka PVD Dienvidkurzemes pārvaldes vadītāja Gunta Kapeniece.

Šoreiz pats fermas īpašnieks – zviedrs Tords Bengstons – filmēšanas grupu izvadāja pa savu saimniecību, parādot, ar kādu barību viņš ēdina cūkas un ko paveicis, lai uzlabotu dzīvnieku labturību. Bengstons atklāja, ka apkārtējo māju iedzīvotājiem pārdevis astoņus buļļus, bet par pārējiem lopiem vēl neesot pieņēmis lēmumu.

Otrdien, 14.martā, Pārtikas un veterinārais dienests apkopoja pārbaužu rezultātus un secināja, ka zemnieku saimniecībā joprojām ir vairākas nopietnas nepilnības, par kurām noformēs divus administratīvos pārkāpumu protokolus.

Tā kā Bengstons jau vairākkārt sodīts par labturības pārkāpumiem, tad viņa gadījumā naudassods būt līdz pat 1400 eiro, kā arī iespējama ir dzīvnieku konfiskācija.

''Ja nebūs nekas uzlabots, ja turpināsies dzīvnieku mocīšana vai arī pasliktināsies dzīvnieku turēšanas apstākļi, tad varam lemt par dzīvnieku izņemšanu,'' saka Kapeniece.

Parasti dzīvnieku konfiskācijas gadījumos atbildīgie dienesti vai nu uzreiz atrod tiem jaunu saimnieku, vai arī sameklē novietni, kurā par valsts līdzekļiem notiek šo lopu uzturēšana. Pārtikas un veterinārais dienests sola sekot līdzi situācijai fermā ''Lankas'' un gaidīs, kad zemnieku saimniecības īpašnieks vai nu pārdos lopus, vai uzlabos nepilnības.

Nākamās nedēļas pirmajā pusē šajā fermā būs vēl viena pārbaude, pēc kuras tad arī spriedīs par zviedram piederošo lopu likteni.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti